Članak

Dritan provalio rusko - srpsku igru DF-a: Vrijeme je za promjenu kursa!

Milo Đukanović, ma šta o njemu Abazović mislio, je Crnu Goru odveo do obnovljene nezavisnosti, članstva u NATO-u.

Piše: Filip LOBO


Hoće li sapunica oko formiranja vlasti u Crnoj Gori dobiti konačan epilog i kakav će on biti, još je nepoznanica, iako svakodnevno čitamo natpise u medijima o tome.

Jedan dan se koalicioni drugovi u javnosti prepiru, drugi dan su saglasni, a treći dan dolazi do nesporazuma oko toga je li vlada ekspertska ili politička.

Ključna figura, a to se znalo netom poslije izbora, je lider pokreta URA Dritan Abazović. A Dritan je malo zategao ručnu. Naročito nakon što je mandatar Zdravko Krivokapić poručio da u novu crnogorsku vladu mogu i političari ako su kvalifikovani.

Ekspresna reakcija iz URA-e pokazuje da budno prate ponašanje DF-a i njihovog mandatara. Abazović je tom prilikom jasno poručio: ""Koncept ekspertske Vlade je najbolje rješenje i ostajemo u potpunosti privrženi toj ideji", uz opasku da se neće kockati sa sigurnosni sektor koji je san Demokratskog fronta i njegovih prosrpskih lidera.

Amplitude ponašanja novih crnogorskih vlastodržaca mijenjaju se na dnevnoj osnovi i sve upućuje, bez obzira hoće li vlada biti ekspertska ili ne, da će Crnoj Gori najdalje za godinu dana trebati novi izbori.

Jer, tri lidera DF-a, prosrpske i proruske orjentacije, Anrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević na sve načine pokušavaju ovladati sigurnosnim sektorom, ali i skloniti Zdravka Krivokapića, koji je politička elita spram njih.

Zato se sve razvlači, izazivaju koalicione svađe i sukobi.

Beogradski list Blic nedavno je pisao o tome kako nekoliko lidera, naročito DF, različitim oblicima pritisaka nastoje rasturiti aktuelnu priču i formirati vladu u skladu sa svojim planovima. Ti planovi su prvenstveno antievrospki i anti NATO.

Mandić, navodi Blic, hoće policiju, Knežević saobraćaj, a Medojević potpredsjedničko mjesto sa zaduženjem za demokratsku tranziciju i reforme.

No, čini se da plan ruskih pijuna u Crnoj Gori sve teže prolazi i da su u URA-i svjesni šta se sprema.

Predsjednik političkog savjeta GP URA Žarko Rakočević u izjavi za Buka, poslao je jasnu poruku koalicionim partnerima. Iako i pored neizvjesnosti smatra da će se formiranje ekspertske vlade desiti, Rakočević poručuje da ni novi izbori nisu katastrofa.

Istovremeno, Rakočević ukazuje na prijetnje po crnogorsko društvo i državu, koje najviše proizvodi SPC. Ali, šalje poruku i svom partijskom šefu da ni minuta neće ostati u URA, ako stranka krene s puta.

Naci-fašističko divljanje srpskih ekstremista, uvjerenih u pobjedu na izborima i preuzimanje vlasti, sve je tiše. A Crnom Gormo sve glasnije se čuje dozivanje Dritana Abazovića.

Svi, koji Crnu Goru nose u srcu, očekuju od Abazovića da nakon svega shvati da koaliranje s naci-fašistima i hordama srpskog ekstremizma, Crnu Goru vraća u nemirnu i crnu prošlost.

Izbori dobijeni na litijama nisu odlika sekularne države kakvu Dritan i URA zagovaraju.

Zato bi, kada već ne može ova vlast, Dritan i URA morali probati saradnju s Milom Đukanovićem i strankama oko njegovog DPS-a.

Jer šta to po Crnu Goru može biti gore od Mandića, Kneževića i Medojevića.

Milo Đukanović, ma šta o njemu Abazović mislio, je Crnu Goru odveo do obnovljene nezavisnosti, članstva u NATO-u.

Vrijeme je da Dritan Abazović, ako mu je Crna Gora pirmarni interes, krene kormilo i nastavi taj put. U suprotnom, ostat će zapamćen kao neko ko je rušio crnogorsku državnost sa prosrpskim pijunima iz DF-a.

Sve mi se čini da to Dritan i shvata i da će rusko - srpski pokušaj biti zaustavljen, a Crnogorci odreda povikati URA!

#Region