Članak

Vrijeme ističe za Brexit dogovor: EU je stalo do sporazuma, Britanija (više) ne želi da se veže

Britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen razgovarat će u subotu o Brexitu...

(Patria) – Britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen razgovarat će u subotu o Brexitu prije sedmice koja se smatra odlučujućom za pregovore o trgovinskim odnosima dvije strane nakon izlaska Velike Britanije iz EU.  

Zvanični Brisel ne skriva zabrinutost višemjesečnim izostankom napretka u pregovorima, te se današnji telefonski razgovor dva lidera smatra zadnjom šansom da se dvije strane slože u pogledu otvorenih pitanja.

Johnson je više puta iznio stav da se nada trgovinskom sporazumu sa EU, ali i to da je Britanija sasvim spremna i za scenarij bez sporazuma.

- Nadam se da ćemo postići sporazum, što očito ovisi o našim prijateljima i partnerima s druge strane (Engleskog kanala). Smatram da se sporazum može postići ako to oni žele. Ako ne, naša zemlja je, naravno, vrlo vrlo dobro pripremljena, i kao što sam ranije rekao, možemo uspjeti i sa Australijom, naglasio je Johnson, sugerirajući da Britanija ne ovisi o sporazumu s EU jer ima alternativna rješenja za trgovinu.

Glavni pregovarač EU Michel Barnier u nedjelju se vraća se u London radi nastavka pregovora.

Pitanja koja ostaju otvorena između dvije strane su pristup britanskim vodama za EU ribare, fer pravila konkurencije za biznise, kao i mehanizam za rješavanje sporova.

Barnier je EU diplomata otkrio i da dvije strane ne uspijevaju dogovoriti ni 'vjerodostojan mehanizam' koji će nadzirati paralelni razvoj društvenih, okolišnih i radnih standarda na obje strane.

Velika Britanija svim silama nastoji izbjeći ponovno vezivanje za pravila Brisela, te konstantno pruža otpor u pregovorima.

Istovremeno, glavni britanski pregovarač David Frost naziva sastanak između Johnsona i von der Leyen 'finalnom odlukom'.

Barnier pritom smatra da je prerano za donošenje finalne odluke jer je 'prevelik jaz' između dvije strane u pogledu mnogih pitanja. Razgovor između dva lidera u subotu on vidi kao 'posljednju šansu za Britance da se pokrenu'.

Jedan EU zvaničnik je rekao za premijera Johnsona da u pogledu otvorenih pitanja nije pokazao 'dobro razumijevanje detalja'.

Ukoliko se strane približe dogovoru, EU lideri bi i zvanično dali zeleno svjetlo za sadržaj sporazuma na video konferenciji zakazanoj za 19. novembar. Utoliko je neophodno postići dogovor do 12. novembra kako bi se omogućio proces ratifikacije unutar Evropskog parlamenta.

 

#Svijet