Članak

Erdogan smijenio guvernera turske centralne banke zbog drastičnog pada lire

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smijenio je guvernera turske centralne banke nakon što je lokalna valuta lira zabilježila rekordan pad od 30% od početka godine.

(Patria) – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smijenio je guvernera turske centralne banke nakon što je lokalna valuta lira zabilježila rekordan pad od 30% od početka godine.  

Predsjednička odluka o smjeni guvernera Murata Uysala objavljena je u subotu ujutru u državnom službenom listu.

Lira je u petak vrijedila 8,544 spram američkog dolara nakon rekordnog pada na 8,58 uprkos slabljenju dolara kao valute u toku pandemije i američkih izbora.

Predsjednik Erdogan imenovao je tadašnjeg zamjenika guvernera centralne banke na čelo te institucije u julu 2019. godine, nakon što je smijenio njegovog prethodnika Murata Cetinkayu zbog neuspjeha da nižim bankovnim kamatama doprinese ekonomiji, prenosi britanski Guardian.

Erdogan koji tvrdi da se protivi visokim kamatama, više puta je pozivao na njihovo smanjenje. Prošlog vikenda, turski predsjednik je izjavio da je njegova zemlja u ekonomskom ratu protiv onih koji profitiraju od 'đavoljeg trougla kamata, deviznog tečaja i inflacije'.

Novoimenovani guverner Naci Agbal predsjednikov je saveznik, ali i bivši ministar finansija iz perioda 2015.-2018.

Turski list Milliyet prenio je u četvrtak da sadašnji ministar finansija Berat Albayrak ne želi intervenirati u korist lire jer bi podizanje kamata štetilo ekonomiji zemlje.

Na zadnjem sastanku komisije za monetarnu politiku od 22. oktobra, turska centralna banka nije odgovorila na očekivanja za rastom kamata, te je održala politiku stope stabilnom na 10,25%, što je dovelo do velikog pada lire.

Međutim, samo mjesec dana ranije, centralna banka je povećala kamate s najavom nastavka mjera likvidnosti kako bi održala zalihe novca, čime je likvidnost porasla sa 13,25% na 14,75%.

Ipak, vrijednost lire je nastavila padati uprkos poduzetim mjerama, sa slabljenjem od 30% spram američke valute.

Loš status lire na tržišu analitičari pripisuju i predviđanjima da bi zapad mogao uvesti sankcije protiv Turske, kao i visokoj inflaciji, ispražnjenim rezervama i miješanju politike u monetarnu politiku, piše Guardian.

#Svijet