Članak

Nakon 804 dana u iranskom zatvoru: Moore-Gilbert stigla kući u Australiju

Kylie Moore-Gilbert, naučnica britansko-australskog porijekla, stigla je kući u Australiju gdje će, nakon više od dvije godine u iranskom zatvoru, ponovo biti sa svojom porodicom.

(Patria) – Kylie Moore-Gilbert, naučnica britansko-australskog porijekla, stigla je kući u Australiju gdje će, nakon više od dvije godine u iranskom zatvoru, ponovo biti sa svojom porodicom.

Moore-Gilbert su na aerodromu u Canberri u petak popodne dočekali zdravstveni dužnosnici i članovi civilne zaštite jer će, po pravilu, prvo morati u karantin.

Akademik Moore-Gilbert oslobođena je nakon 804 dana u iranskim zatvorima gdje je služila desetogodišnju kaznu za navodnu špijunažu.

Ona je nakon oslobađanja zahvalila australskoj vladi i diplomatama što su postigli njeno oslobađanje, kao i brojnim učesnicima kampanje za njeno oslobađanje.

- Značilo mi je mnogo da vas imam iza sebe dok sam prolazila kroz dugu i traumatičnu kušnju, kazala je Moore-Gilbert.

Australska vlada je odbila potvrditi da je ona oslobođena putem razmjene zatvorenika, kako su pisali zapadni mediji citirajući iranske koji su izvijestili da je Moore-Gilbert razmijenjena za trojicu Iranaca koji su služili kazne u inostranstvu.

Moore-Gilbert, predavač na katedri za bliskoistočne studije Univerziteta u Melbournu, uhapšena je na teheranskom aerodromu 2018. godine, nakon što je učestvovala na akademskoj konferenciji.

Potom je odvedena u zloglasni zatvor Evin da služi desetogodišnju kaznu zbog optužbi za špijunažu.

Tamo je više puta štrajkala glađu, a loši uvjeti i dugi boravci u samici ozbiljno su joj narušili zdravlje.

Zadnjih mjeseci je prebačena u udaljeni zatvor Qarchak zbog straha od širenja korona virusa u prepunim zatvorima.

Na odlasku je rekla da je u Iran došla 'kao prijatelj i sa prijateljskim namjerama', te da na isti način i napušta zemlju.

 

#Svijet