Članak

Prazni autobusi napustili Lipu, migranti ostaju u neuslovnom kampu!

Migranti su jučer proveli dan u autobusima u kojima su i prespavali. No, tokom dana nije postignut dogovor gdje se mogu smjestiti. 

BIHAĆ, (Patria) - Drugi dan agonije nekoliko stotina migranata koji su čekali na odluku gdje će biti smješteni okončan je na način da su ispražnjeni autobusi, a migranti se usmjeravaju u neuslovni kamp Lipa.

Kako javlja USKinfo.ba svi autobusi su već otišli prazni, a policijske snage MUP-a USK-a usmjeravaju migrante prema kampu.

Podsjetimo, kamp u kojem su boravili migranti je u potpunosti uništen i preostalo je tek nekoliko kontejnera i improvizovanih šatora. 

Migranti su jučer proveli dan u autobusima u kojima su i prespavali. No, tokom dana nije postignut dogovor gdje se mogu smjestiti. 

Kako je Patria ranije objavila, predstavnik Delegacije EU tokom dana je napustio Bihać jer nije imao s kim razgovarati o smještaju migranata. 

Kantonalne i lokalne vlasti nisu pristale da se migranti izmjeste u kamp Bira koji je zatvoren prije nekoliko mjeseci. Ministarstvo sigurnosti BiH danas se nije oglašavalo o problemu sa smještajem migranata nakon jučerašnjeg fijaska ministra Selme Cikotića sa kasarnom Bradina. On je tokom dana kazao da će se migranti smjestiti na toj lokaciji, a dio u azilanstkom centru Delijaši. Međutim, Cikotić nije imao saglasnost Vijeća ministara BiH. 

#BiH