Članak

SLUČAJ MHE BJELAVA Vlada RS strahuje od tužbe osumnjičenog investitora

Iz Centra za životnu sredinu upozoravaju da je davanjem saglasnosti za zaključivanje aneksa na ugovor o koncesiji za MHE na slivu rijeke Bjelave u Foči

(Patria) - Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na aneks ugovora o koncesiji za malu hidroelektranu (MHE) na rijeci Bjelavi u Foči, saopšteno je danas predstavnicima Udruženja građana „Bjelava“ iz Foče i Centra za životnu sredinu na sastanku sa Petrom Đokićem, ministrom energetike i rudarstva RS, Srebrenkom Golić, ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i Borisom Pašalićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Ova saglasnost je data, uprkos činjenici da se investitor „Srbinje putevi“ sumnjiči za više krivičnih djela s čim su nadležne institucije upoznate.

„Naš sljedeći korak je tužba protiv ovakve odluke Vlade! Uprkos činjenici da je pored svih neregularnosti data saglasnost na aneks, mi od borbe za Bjelavu nećemo odustati”, poručili su predstavnici Udruženja građana „Bjelava“ čiju borbu je peticijom podržalo 3000 građana opštine Foča.

Iz Centra za životnu sredinu upozoravaju da je davanjem saglasnosti za zaključivanje aneksa na ugovor o koncesiji za MHE na slivu rijeke Bjelave u Foči, Vlada RS nagradila bahatog investitora i dala signal svima koji krše propise da se nekažnjeno mogu ponašati i bez dozvola provoditi svoje planove. 

“Nismo zadovoljni ishodom ovog, gotovo dvočasovnog sastanka, jer smo dovedeni pred svršen čin. Naša namjera je bila da spriječimo potpisivanje ovog aneksa te da u konačnici Vlada raskine ugovor o koncesiji bez posljedica po budžet Republike Srpske. Umjesto toga, Vlada RS je sebe dovela u nepovoljan položaj, jer će sada raskidanje koncesionog ugovora biti skoro pa nemoguće bez takvih posljedica”, ističe Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Naglašava da je ministar Đokić rekao da on ne može odbiti potpisivanje spornog aneksa nakon date saglasnosti od strane Vlade RS, niti može tražiti njeno povlačenje. Ministri  koji su bili prisutni na sastanku takođe su istakli da mještani i aktivisti imaju i dalje pravo da brane Bjelavu.

“Iz onoga što nam je rečeno shvatili smo da investitor ne smije započeti radove sve do momenta izdavanja ekološke i građevinske dozvole. To znači da smo prepuštani sami sebi, i da ne možemo računati na podršku ni republičke, ni lokalne vlasti. Ako je tako, mi ćemo Bjelavu braniti do posljednjeg daha svim dozvoljenim sredstvima!”, poručuje Dragana Drakul iz Udruženja građana “Bjelava” .

Predstavnici oba udruženja ističu da investitor mora biti sankcionisan zbog kršenja Zakona o zaštiti životne sredine, Zakona o vodama, Zakona o šumama, Zakona o uređenju prostora i građenju te drugih propisa Republike Srpske, a ne nagrađen davanjem dodatnih rokova predviđenih aneksom ugovora o koncesiji.

Podsjećamo, slučaj izgradnje MHE Bjelava vezan je za niz krivičnih djela, poput izmještanja riječnog korita, uzurpacije privatnog zemljišta, te ilegalnog krčenja i krađe šume. Štetu koja je nanesena šumskom fondu, danas su potvrdili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, te naglasili da je ona počinjena bez njihovog odobrenja i znanja.

“Na kraju se stiče utisak da Vlada više strahuje od tužbe investitora, koji je osumnjičen za više krivičnih djela, nego što se brine za zaštitu životne sredine i javno dobro koje je u ovom slučaju značajno devastirano”, zaključuje Viktor Bjelić.
 

#BiH