Članak

Italija i Austrija daju 3 miliona KM za rješavanje migrantske krize u BiH

Italija poziva vlasti Bosne i Hercegovine, kako centralne tako i lokalne, da apsolutno i hitno nađu rješenje koje može omogućiti potrebnu pomoć migrantima i azilantima

SARAJEVO, (Patria) - Italija pomno prati situaciju u Bosni i Hercegovini nakon zatvaranja kampa Lipa. Humanitarno stanje migranata i tražitelja azila koji su trenutno bez smještaja i bez pristupa osnovnim potrebama je zabrinjavajuće, navode iz Ambasade Italije u BiH.

U tu svrhu, Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije odlučilo je dodijeliti 500.000 eura Crvenom križu koji djeluje na terenu i zatražilo je od Europske komisije da poduzme mjere za ublažavanje patnji ovih ljudi.

Italija poziva vlasti Bosne i Hercegovine, kako centralne tako i lokalne, da apsolutno i hitno nađu rješenje koje može omogućiti potrebnu pomoć migrantima i azilantima, posebno uzimajući u obzir trenutne klimatske prilike i poteškoće povezane s pandemijom Covid-19.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je za rješavanje migrantske krize u BiH osiguralo milion eura.

"Austrija je osigurava milion eura za zbrinjavanje izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini. Sredstva koja je osigurala Vlada Austrije koristit će IOM i Austrijska razvojna agencija (ADA), a glavni fokus podrške je na ženama, djeci i maloljetnicima bez pratnje", naveli su na Instagram profilu.

#BiH