Članak

Operativna grupa: Bira ostaje zatvorena, tužilaštva da preispitaju rad institucija

"Osuđujemo postupke IOM-a koja je dana 21.12.2020. godine napustila Lipu i ostavila 1.400 migranata bez ikakvih uslova za boravak."

BIHAĆ, (Patria) - Danas je u Bihaću održan sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona vezano za novonastalu situaciju koja vodi prema humanitarnoj katastrofi na lokaciji Lipa, a koja je proglašena privremenim prihvatnim centrom za ilegalne migrante. 

Članovi Operativne grupe su saglasni sa sljedećim:

„Upozoravamo Vijeće ministara BiH da bilo kakva odluka o povratku migranata u bivšu tvornicu Bira izaziva ogromnu uznemirenost građana, a to potvrđuje njihovo svakodnevno okupljanje te da su spremni vlastitim tijelima i drugim preprekama spriječiti dolazak migranata u Biru. Napominjemo da Bira nema nikakve uslove za prijem tolikog broja migranata i ne postoji minimum sigurnosnih uslova za boravak ilegalnih migranata. 

"Tražimo da Civilna zaštita USK i Grada Bihaća stave na raspolaganje materijalno-tehnička sredstva i ljudske resurse sa kojima raspolažu u pravcu pružanja pomoći za boravak ilegalnih migranata u Lipi."

"Osuđujemo postupke IOM-a koja je dana 21.12.2020. godine napustila Lipu i ostavila 1.400 migranata bez ikakvih uslova za boravak."

„Posebno osuđujemo čin demontaže postojećih šatora u Lipi čime je ilegalne migrante dovela u još nehumanije uslove boravka na lokaciji Lipa“, navodi se.

„Pozivamo IOM, UNHCR i DRC da se vrate na lokaciju Lipa u kojem boravi 900 ilegalnih migranata na otvorenom u cilju spriečavanja humanitarne katastrofe koja prijeti. 

"Zadužuje se Crveni krst USK da svakodnevno koordinira podjelu obroka za ilegalne migrante u Lipi te da koordinira humanitarno djelovanje nevladinih organizacija i pojedinaca unutar centra kao i na cijeloj teritoriji USK." 

Operativna grupa je pozvala Vijeće ministara da migrante izmjesti u azilantske centre Salakovac i Delijaš na 90 dana dok traju radovi u Lipi.  

"Tražimo da VM finalizira aktivnosti za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra Lipa kod Bihaća kao već proglašenog zvaničnog prihvatnog centra te da hitno već od danas započnu aktivnosti koje su neophodne a odnose se na postavljanje kontejnera za smještaj migranata i to na način da se prebace iz Bire na Lipu."

„Pozivamo nadležne institucije BiH, posebno nadležna tužilaštva da preispitaju rad i postupanje Službe za poslove sa strancima i Ministarstva sigurnosti BiH prilikom nekoordiniranih pokušaja relociranja migranata sa Lipe van teritorije USK čime je usložnjena zdravstveno-epidemiološka i sigurnosna situacija na području USK i time prouzrokovana ugroženost života ilegalnih migranata. Tražimo da se preispita zakonitost odluka Vijeća ministara BIH u pogledu proglašavanja privremenih prihvatnih centara na području USK."

"Tražimo da se putem Službe za poslove sa strancima izvrši deportacija svih ilegalnih migranata kojima je istekla potvrda o boravku na teritoriji BiH."

#BiH