Članak

Afera 'Respiratori' nije isto što i slučaj Sanader, a što neko pravi

Advokatica premijera optužila Tužilaštvo BiH za medija plan

SARAJEVO, (Patria) - Advokatica Vasvija Vidović koja zastupa premijera FBiH Fadila Novalića nakon izjašnjenja o krivici obratila se novinarima. Istakla je da su tužioci nabrojali teška krivična djela od kojih najteža nisu ni opisali u optužnici.

"Mi smo kao što ste čuli od sudije ulagali prigovor. Međutim zakon je postavljen tako da prigovore rješava sudija koji je potvrdio optužnicu. Potpuno sam ubijeđena da je ovaj slučaj rezultat onoga što su sami tužioci nazvali „medija planom“. Vidjećete, ja Vas pozivam da pratite ročišta, iskaze i dokumentaciju, vidjećete da ono što oni prilažu kao dokaze ne pokazuje ništa drugo nego nastojanje da se u jednoj teškoj situaciji kupe respiratori koji su bili prijeko potrebni. Isto se dešavalo u cijelom svijetu i nije premijer jedina osoba od političara u svijetu koji je postupio na isti način", istakla je Vidović.

Advokatica Vidović vjeruje da će dokazi pokazati kako se iza scene dešavalo potpuno nešto drugo. Istakla je da je Tužilaštvo tačno znalo šta se dešava iza scene i da se ne može govoriti o N.N. osobama i da vjerovatno nekome odgovara da se u BiH napravi slučaj Sanader. Iza svega prema mišljenju Vidović stoji politička pozadina, ali da je istina daleko od onoga što se dešavalo u susjednoj Hrvatskoj.

"Duboko sam ubijeđena da dokazi ne slijede činjenični opis optužnice", istakla je Vidović.

Na pitanje da li smatra da ima nezakonito pribavljenih dokaza Vidović je odgovorila potvrdno. Zbog sveukupne situacije Vidović je najavila da će na glavnom ročištu koje treba biti održano u roku 30 dana napraviti izuzetak i održati uvodnu riječ koju u pravilu ne drži.

"To ću uraditi zbog ponašanja Tužilaštva i medija plana, što je kršenje presumpcije nevinosti i što je unaprijed stvorilo sliku o krivnji", rekla je Vidović.

Istakla je da smatra kako se Tužilaštvo preko posrednika miješalo i u postupke utvrđivanja ispravnosti respiratora. Pritom je jasno istakla kako misli na činjenicu da se smetalo u pokušaju montaže respiratora.

#BiH #FadilNovalić #VasvijaVidović #Suđenje #Respiratori #Sanader