Članak

Marjanović o raspodjeli 500.000 KM: Ministarstvo me je samoinicijativno imenovalo za predsjednika

Ministarstvo me je samoinicijativno predložilo i imenovalo za predsjednika

SARAJEVO, (Patria) - Damir Marjanović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo na čiji prijedlog je imenovana ministrica  za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Melika Husić-Mehmedović našao se u centru skandala vezano za sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu kojim je predviđena raspodjela novčanog iznosa od 500.000 KM.

Novinska agencija Patria u nastavku donosi intervju s Marjanovićem.

Patria: Da li ste bili predsjednik komisije za dodjelu sredstava za naučnoistraživačke projekte?

Marjanović: Nisam.

Kako komentirate postojanje rješenja ministra Krivića u kojem se navodite kao predsjednik komisije? Da li ste od ministra Anisa Krivića zvanično tražili da Vas razriješi dužnosti predsjednika komisije i ukoliko jeste, kada i na koji način ste to zatražili? Da li postoji pisani akt kojim tražite Vaše razrješenje sa dužnosti predsjednika komisije?

Marjanović: Ministarstvo me je samoinicijativno predložilo i imenovalo za predsjednika. No, na prvoj konstitutirajućoj sjednici, prije bilo kakve konkretne aktivnosti, u prvoj tački sam se zahvalio na prijedlogu i odbio isti, te predložio da neko drugi bude imenovan. U istoj tački sam se odrekao bilo kakve naknade za rad u ovoj komisiji. Komisija je prihvatila moj zahtjev, kao i ministarstvo (na čemu sam se još jednom zahvalio) i nakon toga za predsjednika je imenovan kolega profesor Mirza Dautbašić.

Patria: Da li ste u komisiju kandidovani kao predstavnik Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine KS?

Marjanović: Da. Ta praksa je uvedena 2019. godine da u toj komisiji bude i predstavnik Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine KS, a koji ispunjava znanstveno-akademske uvjete da bude član te komisije. Prošle godine je to bio dr. sc Vedran Jakupović, ove godine ja.  

Patria: Da li ste član Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine KS?

Marjanović: Da. Predsjednik sam Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine Kantona Sarajevo

Patria: Da li ste vršili ocjenjivanje i bodovanje svih projekata ili samo onih projekata koji su iz naučne oblasti kojom se bavite?

Marjanović: U samome startu smo komisiju podijelili u radne grupe shodno znanstveno akademskoj oblasti iz koje dolazimo. Taj model smo preuzeli od kolega koji su ocjenjivali projekte po prethodnom pozivu iz 2019. godine. Stoga smo kolega Dautbašić i ja preuzeli ogovornost za projekte koji su došli iz tzv. „biotehničke“ grupacije.

Patria: Koje projekte ste kao član komisije vrednovali i ocjenjivali?

Marjanović: Projekte iz biotehničke grupacije.

Patria: Da li ste zaposlenik na Burč univerzitetu u Sarajevu?

Marjanović: Trenutno sam zvanično uposlenik Doma naroda FBiH do isteka mandata, a na Internacionalnom Burch Univerzitetu kao i na drugim znanstvenim i visoko-školskim javnim i privatnim ustanovama u BiH i regionu nerijetko bivam angažovan honorarno, kao znanstveni suradnik na projektima ili predavač u nastavi.

Patria: Da li je Burč univerzitet ostvario pravo na dodjelu sredstava po javnom pozivu i ukoliko jeste koliko aplikacija je podržano sa tog univerziteta? Da li su te aplikacije bile potpune i da li su voditelji projekata ispunjavali uslove iz javnog poziva?

Marjanović: Ukupno je odobren 21 projekat. 14 sa Univerziteta u Sarajevu, 2 sa Akademije nauka i umjetnosti BiH, 2 sa Internacionalnog Burch Univerziteta, 1 sa Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, 1 Centra za razvojne evaluacije i društvena istraživanja i 1 sa Ekonomskog instituta. Ovi podaci su Vam dostupni na zvaničnoj web stranici Ministarstva. Prema evidenciji koja Vam je dostupna u Ministarstvu možete vidjeti da je Internacionalni Burch Univerzitet aplicirao sa 5 projekata i svih 5 projekata je odlukom komisije ispunjavalo sve tehničke kriterije (uključujući i kriterije vezane za voditelje projekata), ali 3 prijavljena projekta sa ovog univerziteta nisu skupili dovoljan broj bodova da bi ušle u krug onih projekata koji bi bili podržani.

U fazi analiziranja žalbi dostavljene su i žalbe za nekoliko projekata koji su odabrani za potporu, a koji na osnovu navoda podnosilaca žalbi ne ispunjavaju neki od tehničkih uvijeta za razmatranje. Jedna od tih žalbi se odnosila na jedan od projekata Burcha, ali ne iz grupacije projekata koje sam ja ocjenjivao (kako se želi insinuirati u nekim od objavljenih i autorski nepotpisanih tekstova). Komisija je analizirala sve žalbe i još jednom provjerila navode glede voditelja za taj projekat i zaključila da voditelj ispunjava uvjete konkursa. To je konstatovano na sjednici komisije i taj podatak možete provjeriti u dokumentaciji dostupnoj u Ministarstvu. Nije zgorega naglasiti da smo i ovaj model funkcioniranja preuzeli od komisije koja je 2019. godine ocjenjivala projekte po istom pozivu.

Patria: Da li je komisija donijela odluku o izmještanju projektne dokumentacije iz prostorija Ministarstva  na Šumarski fakultet? Da li je komisija mogla donijeti takvu odluku? Da li je rješenjem Ministarstva o imenovanju komisije ostavljena mogućnost iznošenja dokumentacije iz prostorija Ministarstva? Možete li pojasniti ko je tražio da se projektna dokumentacija izmjesti iz prostorija Ministarstva?

Marjanović: S obzirom da u prostorijama Ministarstva i vlade nije bilo prostorije koja bi nam stalno bila na dispoziciji a koja ispunjava epidemiološke uvijete za rad komisije, te na relativno kratak rok koji je bio pred komisijom, komisija je odlučila da analizu projekata po grupacijama (koja traje satima), i dodatne duže sastanke, realizira u nekome od dostupnih prostora Univerziteta u Sarajevu. Kolege sa Šumarskog fakulteta su bez naknade ustupili svoje prostorije za ovu namjenu, i ja im se na tome zahvaljujem. 

Nitko se nije posebno izdvajao u ovom zahtjevu i to je bio zajednički stav komisije. Štaviše mislim da sam ja, shodno svojoj involviranosti u ovoj COVID19 pandemiji, insistirao da se moraju obezbijediti svi uvjeti glede epidemioloških preporuka. Bitno je napomenuti da nam nitko iz sektora za visoko obrazovanje, uključujući i rukovoditelja, nije dao nikakvu sugestiju ili uputu da to ne radimo ili da je za takvo nešto potrebna posebno odobrenje i procedura. Da smo dobili bilo kakvu dodatnu sugestiju od rukovodilaca sektora za visoko obrazovanje, svakako bi je ispoštovali.

Patria: Da li je odluka o izmještanju projektne dokumentacije u prostorije Šumarskog fakulteta prezentovana članovima Komisije? Možete li nam dostaviti takvu odluku?

Marjanović: Sama komisija je rukovođena prijedlogom sa sastanka donijela ovu odluku. Vjerujem da sve glede ovoga možete pronaći i u zvaničnom zapisniku sa sjednice na kojoj je to urađeno, kao i dokaz da nije bilo primjedbi na istu od strane rukovodilaca nadležnog sektora.
 
Patria: Da li je komisija definisala na koji način se osigurava nepovredivost projektne dokumentacije u vremenskom periodu dok se ista nalazi u prostorijama Šumrskog fakulteta i koje mjere je komisija preduzela?

Marjanović: Komisija nije osjećala potrebu da definira bilo kakve posebne procedure osiguravanja dokumentaciji kako u prostorijama Ministarstva, tako i u prostorijama Šumarstva. Komisija za takvo što nije niti dobila uputstvo od strane nadležnog sektora Ministarstva. No, koliko mi je poznato niti jedna od žalbi se nije odnosila na “povredivost” i naknadnu modifikaciju projektne dokumentacije, kako u periodu koji je bila pohranjena u Ministarstvu tako i dok je bila pohranjena na Šumarskom fakultetu.

Patria: Koliko je ukupno sastanaka Komisija održala tokom svog rada?

Marjanović: S obzirom da ne bih ovu informaciju bazirao „po sjećanju“, sugeriram da, radi preciznosti, taj podatak provjeriti sa kolegama iz Ministarstva, s tim što Vam mogu potvrditi da je komisija shodno epidemiološkoj situaciji i činjenici da su dva člana komisije tokom same procedure bila pozitivna, a jedna članica u izolaciji zbog bliskog kontakta, na prisustvo SARS-CoV 2 određeni broj zvaničnih i nezvaničnih sastanaka obavio kako kombinirano tako i isključivo po online modelu.

Patria: Da li su i na koji način održavani sastanci komisije „on-line“. Koji program za on line sjednice je komisija koristila?

Marjanović: Najčešće putem Zoom Meeting aplikacije.

Patria: Ako su sjednice komisije održavane on-line na koji način su članovi komisije bili upoznati sa projektnom aplikacijom? Koji član komisije je vršio upoznavanje ostalih članova komisije sa projektnom aplikacijom?

Marjanović: Online komunikacija se primarno odnosila na sastanke vezane za preciziranje kriterija navedenih u javnom pozivu i izrade „Formulara za vrednovanje projekata po javnom pozivu za sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu“. Naime, radi se o preciznom uputstvu za bodovanje usvojenih 5 eliminatornih i 16 općih kriterija unutar formulara koji se popunjavao za svaki projekat. Radne grupe su projektne aplikacije iz svojih „grupacija“ analizirale odvojeno, u smjenama da bi se izbjegao dugotrajni boravak više osoba u jednoj prostoriji. Konkretno sve projekte iz biotehničke grupacije kolega Dautbašić i ja smo analizirali u prostorijama Šumarskoga fakulteta, u odvojenim terminima i mogu iz iskustva da vam kažem da su mi za analizu jedne projektne aplikacije trebali nerijetko i sati rada.

Patria: Da li je i koliko sastanka komisija održala u prostorijama Ministarstva?

Marjanović: Mislim da sam vam ovo odgovorio u prethodnim pitanjima.

Patria: Da li je i koliko sastanaka komisija održala na Šumarskom fakultetu? Ko je tražio da se sastanci Komisije održavaju u prostorijama Šumarskog fakulteta?

Marjanović: Mislim da sam vam ovo odgovorio u prethodnim pitanjima.

Patria. Da li je u toku rada komisije provjeravano da li realizacija projekta započela u 2020. godini i da li su svi projekti koji su odobreni za sufinansiranje, započeli da se realizuju u 2020. godini?

Marjanović: Da. To je bilo jedan od eliminatornih kriterija po kojima bi projekat, po odobrenju i potpisivanju ugovora, počeo u 2020., a završio u 2021. Pretpostavljam da je na taj način Ministarstvo sugeriralo ograničeni rok trajanja ovih projekata koji su primarno vezani za borbu protiv COVID19. Javni poziv je bio raspisan 12.06. 2020. No komisija je formirana početkom oktobra, vjerovatno usljed preopterećenosti prethodne vlade i ministara obavezama vezanim za ekspanziji virusa na prostoru KS u tom periodu. Komisija je, i pored navedenih zdravstvenih problema i činjenice da je skoro polovina komisije u pojedinim fazama prebolovala COVID19 i bila u izolaciji, saopštila preliminarnu listu, analizirala žalbe, i formirala konačnu listu u decembru 2020. Dozvolite da dodam, da iz osobnog iskustva koordinatora sličnih projekata znam da većina znanstvenih timova počinju preliminarne aktivnosti odmah nakon objavljivanja konačne liste, i to primarno aktivnosti koje ne zahtijevaju financijsku intervenciju. Navikli smo na ovakva kašnjenja u BiH pa smo se kao znanstvenici već tome prilagodili.

Patria: Da li su svi članovi komisije ispunjavali uslove koji su za voditelja projekta bili definisani Javnim pozivom.

Marjanović: Nisam u potpunosti upoznat sa biografijama svih članova komisije koju je izabralo Ministarstvo, kao ni kriterijima kojima se rukovodilo Ministarstvo prilikom izbora. Siguran sam da ovaj podatak možete provjeriti analizama dostupnih biografija svakoga od nas. Ohrabrujem Vas da to uradite, a ja ću Vam olakšati to podatkom vezanim za mene. Autor ili koautor par stotina znanstvenih objava, desetak knjiga, voditelj više nacionalnih i internacionalnih projekata, mentor 14 doktorskih disertacija u BiH i Hrvatskoj, te da sam citiran nešto više od 2.300 puta, što je, čini mi se, više od uslova za voditelja propisanih ovim Javnim pozivom.

Na kraju, imam obavezu da dodam da sam odlično surađivao sa svim kolegama imenovanim u komisiji u segmentu u kojem smo imali zajedničke aktivnosti, i da nemam niti jedan razlog da sumnjam u njihov krajnji sud i odluke. Također, izdvajam i odličnu tehničku suradnju sa kolegicom koja je imenovana ispred ministarstva.

Patria: Smatrate li da je prihvatljivo da članovi komisije budu osobe koje ne ispunjavaju uslove koji su javnim pozivom postavljeni kao uslov za voditelja projekta?

Marjanović: Smatram da osoba koja se prihvati ovakvoga posla mora da bude dovoljno sigurna u svoj sud, svoju stručnost i znanje da bude recezent ovih projekata, da bi opravdao povjerenje ukazano od Ministarstva.
 

#BiH #VladaKS #VisokoObrazovanje #Nauka #DamirMarjanović