Članak

FUP postupao po prijavi direktora OSA-e i ispitao Aminu Ohranović iako je on nije spomenuo

Čavka je odgovorio na prigovore ističući da se „banalizira ZKP“. 

SARAJEVO, (Patria) – Na Sudu BiH nastavljeno je suđenje Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije i Muhamedu Pekiću, uposleniku OSA-e zbog zloupotrebe položaja, a u vezi sa izuzimanjem snimaka videonadzora pošiljatelja anonimne krivične prijave putem BH Pošte, a koji su objavljeni u medijima. Na snimcima je Amina Ohranović, a prvobitno je objavljeno da je Mirela Bubalo, savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova. 

Danas je kao svjedok ispitan inspektor Federalne uprave policije Elvir Hubijer koji je postupao po prijavi Osmana Mehmedagića koji je 14. septembra prijavio NN osobe za krivično djelo lažno prijavljivanje i izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje. 

Tužilac Oleg Čavka upitao je svjedoka da li je znao za anonimnu krivičnu prijavu navodnih uposlenika OSA-e protiv Osmana Mehmedagića koja je poslana na više adresa među kojima i FUP-u, na šta je svjedok odgovorio da je tek po zahtjevu Tužilaštva BiH provjerio i utvrdio da nije bilo te anonimne predstavke zavedene u FISKAP-u.

On je potvrdio da je tu „anonimnu prijavu“ dobio od Osmana Mehmedagića koji mu je dao kada je prijavljivao NN osobu za lažno prijavljivanje. Na osnovu te prijave Hubijer je sa još jednim kolegom sačinio akt koji je uputio prema Tužilaštvu KS, ali je prije objavio razgovor sa dežurnim tužiocem Tužilaštva KS Seadom Kreštalicom koji mu je kazao da preda sve Tužilaštvu KS. 
Na pitanje tužioca Čavke zašto su predali Tužilaštvu KS, a ne Tužilaštvu BiH Hubijer je kazao da oni ne cijene nadležnost već to radi tužilaštvo. 

On je potvrdio da su nakon Mehmedagićeve prijave izvršili provjere portala (istraga.ba) i došli do operativnih saznanja odnosno pronašli tekst u kojem se spominje lice Amina Ohranović koja se dovodi u kontekst lažnog prijavljivanja. 

Poziv Amini Ohranović za slušanje je upućen 15.09.2020. godine i davanje iskaza je trajalo od 12:20 do 14:30 sati u prostorijama FUP-a. Hubijer je potvrdio da od tri službene zabilješke Ohranović je dvije potpisala. Kazao je da tužilac nije bio obaviješten o ispitivanju Amine Ohranović. 

Na pitanje da li su dali prijedlog Tužilaštvu KS za neke mjere i radnje, Hubijer je kazao da su predložili pozivanje svjedoka Osmana Mehmedagića, Muhameda Pekića, Alija Turkovića, Nedima Pobrića, Editu Gorinjac, Ranka Debeveca iz razloga eventualno dokazivanja lažnog prijavljivanja. 

Inspektor je potvrdio da su izvršili provjeru da li je snimak izuzet iz BH Pošte, ali se nije mogao sjetiti tačnog datuma pa ga je tužilac podsjetio da je bio 2. oktobar. Hubijer je kazao da je Mehmedagić prijavio NN osobe, ali da je spominjao Mirelu Bubalo i Aljošu Čamparu. Na pitanje da li je spomenuo Aminu Ohranović, inspektor je kazao da nije. 

Iako je u predmetu koji je Tužilaštvo KS predalo Tužilaštvu BiH bio i stiker sa koverte u kojima su bile anonimne prijave, inspektor Hubijer je negirao da je on dostavio Tužilaštvu KS. 
Hubijer je kazao da je Amina Ohranović tokom iskaza „izgovorila riječi protiv Mirele Bubalo i Aljoše Čampare“ i da su oni to stavili u službenu zabilješku. 

Tužilac Čampara je podsjetio svjedoka koji je tvrdio da predmet „Portal“ i predmet „Koverta“ nisu povezani, da je u službenoj evidenciji navedeno da su „dva predmeta činjenično povezana“. 
Tokom uvođenja materijalnih dokaza Tužilaštva BiH u spis, reagirao je direktor OSA-e Osman Mehmedagića koji je kazao da se čitaju dokumenti sa oznakom tajnosti, te da bi on mogao počiniti krivično djelo. 

Tužilac Čavka kazao je da su na sudovima uvedene hilajde dokaza koji su imali oznaka državna tajna, te da ne vidi šta je sporno. Među dokazima je i krivična prijava koju je podnijela Mirela Bubalo protiv Osmana Mehmedagića, Avde Avdića i NN osobe iz BH Pošte, anonimna krivična prijava uposlenika OSA-e protiv Osmana Mehmedagića, zapisnici, medijske objave, korespondencija između BH Pošte i Tužilaštva BiH...

Odbrane Mehmedagića i Pekića uložile su prigovore na zakonitost pojedinih dokaza odnosno da je prekršen Zakon o krivičnom postupku i da nije bilo naredbe Suda. 

Čavka je odgovorio na prigovore ističući da se „banalizira ZKP“. 

„Tužilac ima pravo da zahtijeva i naređuje institucijama dostavljanje podataka i predmeta. Ako bi se ovako ZKP tumačio onda bi tužilac imao manje ovlasti od policajca. Ništa nismo oduzimali niti pretresali i svi su postupili prema zahtjevu Tužilaštva“, kazao je Čavka.  

Nastavak suđenja je 12. februara 2021. godine. 
 

#BiH