Članak

Ujić i Štefanek: Veliki kapaciteti centara predstavljaju značajne sigurnosne izazove

Direktor Službe za poslove sa strancima, Slobodan Ujić i Ambasador Štefanek, razgovarali su o aktuelnoj situaciji po pitanju migracija

(Patria) - Drahoslav Štefanek, specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice sa najbližim saradnicima, je dana 29.01.2021. godine posjetio Službu za poslove sa strancima.

Direktor Službe za poslove sa strancima, Slobodan Ujić i Ambasador Štefanek, razgovarali su o aktuelnoj situaciji po pitanju migracija u Bosni i Hercegovini, kao i o saradnji u cilju rješavanja pitanja povećanog priliva migranta. Direktor Službe za poslove sa strancima upoznao je Ambasadora Štefaneka sa situacijom u privremenim prihvatnim centrima gdje trenutno boravi oko 7.000 migranata.

Analizirano je stanje sigurnosti po pitanju povećanog prisustva migranata, te je istaknuto da je najsloženija situacija u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom Kantonu. Sagovornici su se osvrnuli na
nedavni incident u Blažuju, te je konstatovano da veliki kapaciteti centara predstavljaju značajne sigurnosne izazove.

Istaknuta je pomoć i podrška koju Služba za poslove sa strancima ima od strane Evropske Unije u pogledu rješavanja migrantske krize kao i potreba jačanja kapaciteta Službe za poslove sa strancima. Na kraju direktor Ujić se zahvalio Ambasadoru Štefaneku na posjeti, te izrazio uvjerenje da će se uspješna saradnja i dalje nastaviti.

#BiH