Članak

Dodik ponovo isto: BiH nemoguća, nisam predsjednik svih građana, prijave protiv CIK-a

"Mi ostajemo u procesima saradnje sa NATO-om, ali izvan procesa integracije", kazao je Dodik.

SARAJEVO, (Patria) - Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da postoje sve veći problemi u obezbjeđivanju vakcina, iako je plaćen program Covax.

Istakao je da je dobio garancije da će u Republiku Srpsku u februaru stići 100.000 ruskih vakcina od različitih proizvođača. Dodaje da će vakcine biti besplatne i da neće biti komercijalizovane.

"Neophodno je direktnim kontaktom pokušati nabaviti te vakcine. Najava EU da će zatvoriti tržište nije optimistična. Mislimo da se EU nije snašla na početku ove pandemije i da se sada ne snalazi sa vakcinama. I dalje ostaje ključni problem pandemije i želim da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima koji su uložili ogromni napor da pomogne oboljelim od korone“ kazao je.

U BiH se smiruje situacija sa smještajem migranata, ali to ostaje otvoreno pitanje. Kada je riječ o 14 prioriteta EK koje BiH mora ispuniti Dodik je kazao da je neophodno provoditi tačke koje se odnose na pravosuđe cjelovito, a ne segmentarno.

„Mi nismo protiv reforme VSTV, ali to znači da se promijeni odgovornost ljudi u pravosuđu. Nije problem i da se promijeni Zakon o sukobu interesa ali bez zadiranja u nadležnosti. Taj zakon može da tretira samo one koji rade u institucijama BiH. Javne nabavke su leglo korupcije i spremni smo da prihvatimo najbolje evropske prakse i da se Zakon o javnim nabavkama na taj način tretira“, kazao je Dodik.  

Put BiH ka EU nije sporan, i oko toga postoji jedinstvo ali da postoji različito mišljenje kada je riječ o NATO-u, kazao je Dodik, napominjući da su to danas istakli na sastanku sa grčkim šefom diplomatije. 

"Mi ostajemo u procesima saradnje sa NATO-om, ali izvan procesa integracije", kazao je Dodik.

SNSD se već priprema za nove izbore u Doboju i Srebrenici, ali je konačno vrijeme da CIK odredi dan kada će biti održani izbori. 

Ponovo je kazao da je u "nemogućoj BiH sve moguće." 

On je kazao da su u okviru SNSD-a počeli raspravu o bojkotu izbora 2022. godine. 

"Tražimo da se napravi konsenzus oko izbornih uslvoa, odluku o tome šta ćemo učiniti objavit ćemo blagovremeno. Jedna od ravnopravnih opcija je i izlazak i neizlazak na izbore. Ako ostane ovakav sasatav CIK-a i odnos prema RS sigurno nećemo učestvovati na izborima", kazao je Dodik. 

Na jedno od novinarskih pitanja da li on kao predsjednik svih građana može nešto uraditi oko nabavke vakcina, odnosno zašto samo se nabavljaju za RS, Dodik je kazao:

"Nisam ja predsjednik svih građana BiH već biračkog tijela Republike Srpske. Jesam predsjedavajući, ali to me ne obavezuje ni na šta osim da zastupam interese odakle dolazim. Ja nudim svojim kolegama iz FBiH da zajedno to uradimo. Možda nešto brže možemo doći do ruskih vakcina, ali oni moraju reći da to žele. Nisam protiv, ali ostajem primarno srpski član Predsjedništva i pokušavam sa svojim kolegama sa njima dvojicom iz bošnjačkog naroda, od njih nikad nisam dobio podršku da to zajedno radimo. Ni danas nemamo naznake kad bi to moglo biti preko Covax programa. Ako neko iz FBiH želi da nabavi ruske vakcine ja sam spreman da pomognem, ali ja ne želim da se namećem", kazao je.  

Dodik je govorio i o članovima CIK-a, te je kazao da su u pripremi prijave protiv članova koji su glasali za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju. 

"Biti član CIK-a je svakao politička stvar i mnogo sam i ja o sebi čuo. I kad sam jednom odlučio da se obratim pravosuđu oni su mi rekli da sam javna ličnost i da moram to podnijeti. Ako sam gospođu nešto povrijedio ja se izvinjavam javno, ali bošnjačko političko Sarajevo želi da vidi ljude koji su Srbi lojalni ili su odani prema njihovim zahtjevima. Ja imam pravo da sumnjam da dotična gospođa koje su vezane za činjenice predstavlja sumnju te vrste. Koga sam povrijedio tamo da bi ona digla tužbu. Ako je ona to razumjela da je to vrijeđanje njenog dostojanstva ja se još jednom izvinjavam", kazao je Dodik. 

#BiH