Članak

Hrvatski graničari spriječili europarlamentarce da obiđu granicu sa BiH

Zagreb će se pravdati Briselu

Europarlamentarce koji su jučer došli u Hrvatsku kako bi ispitali stanje na granici između BiH i Hrvatske, nakon brojnih upozorenja organizacija civilnog društva i institucija na nasilje i kršenja ljudskih prava, dočekala je policijska blokada.

Italijanski Avvenire navodi da je situacija u šumi Bojna na hrvatskoj teritoriji bila prilično napeta, te da je policija jurila potpredsjednika Komisije EU za građanska prava Pietra Bartola i njegove kolege u namjeri da ih spriječi da dođu na mjesto kontrole gdje migranti uglavnom bivaju spriječni da uđu u Hrvatsku. Put je, prema navodima ovog medija, blokiralo nekoliko policijskih kombija i 20-ak graničnih policajaca.

Šta se tu ima sakriti? Ako Hrvatska poštuje međunarodne standardne, kao što tvrdi, zašto nam ne dozvoljavate da prođemo?", pitali su predstavnici Brisela.

Četiri europarlamentarca Pietro Bartolo, Alessando Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei na granici između BiH i Hrvatske su se htjeli uvjerili kako Hrvatska postupa prema migrantima.

Hrvatski diplomatski izvori pokušali su postupke policije opravdati navodeći da je prisustvo parlamentaraca moglo potaknuti ilegalne akcije migranata s bh. strane.

#Region