Članak

U Brčkom pola budžeta ide na plate

To se mora promijeniti

Vlada i Skupština Distrikta saglasni su da se zapošljavanje u javnim institucijama, preduzećima i fondovima, mora što prije zaustaviti.

Na plate zaposlenih troši se oko pola godišnjeg budžeta i to mora prestati, tvrde u Skupštini.

Zagovaraju moratorijum na dalje zapošljavanje i preusmjeravanje postojeće adminsitracije po potrebi, a sredstvima ušteđenim na taj način bila bi finansirana izgradnja infatsrukture u poslovnim zonama.

Oko 4 500. zaposlenih troši više od 100 miliona KM, od 250 miliona koliko iznosi godišnji budžet u Brčkom. To je nefunkcionalno, zbog čega dalje zapošljavanje mora da stane.

Predsjednik Skupštine Distrikta Brčko Siniša Milić ističe da se u takvim okolnostima čini da je zaustavljanje procesa zapošljavanja nešto što bi moglo spriječiti dramatičnije posljedice, odnosno pustiti da se prirodnim odlivom smanjuje broj administracije.

Zapošljavanje u principu mora stati na zdrave noge, kaže Milić i najavljuje moguće izmjene zakona o državnoj službi kojim bi bila omogućena preraspodjela postojećih kadrova.

- Јavni ili eksterni konkurs bi samo dolazio onda kada unutar postojeće administracije nema onih kandidata koji odgovaraju potrebama - napominje Milić.

#BiH