Članak

IPA program za zaštitu od poplava i požara

Trebinje u regionalnom projektu

Grad Trebinje jedan je od partnera na IPA projektu prekogranične saradnje 2014-2020 za unapređenje sistema zaštite od poplava i požara u prekograničnom području Trebinja, Herceg Novog, Ravnog, Konavala i Instituta za razvoj i napredak Hercegovine čija je ukupna vrijednost 1.851.353 evra, a koji sufinansiraju ove lokalne zajednice i Evropska unija.

Vrijednost projekta za područje Trebinja je 369.246 evua, od kojih Evropska unija sufinansira 85 odsto, a Grad Trebinje 15.

„Kroz ovaj projekat biće nabavljena namjenska oprema, zaštitna odjeća, oprema za rano upozorenje od nepogoda i pravovremenu intervenciju i specijalizovano terensko vozilo za potrebe TVJ Trebinje, a sve s ciljem ojačanja vlastitih službi za prevenciju, intervenciju i mitigaciju u slučajevima katastrofa i nesreća od poplava i požara“, saopšteno je iz Službe za lokalni ekonomski razvoj Grada Trebinja.

Projektom je predviđeno i da partneri razvijaju procedure koje će omogućiti zajedničku borbu protiv prirodnih nepogoda u prekograničnom području, pa će u Herceg Novom, koji je nosilac projekta, biti osnovan Zajednički komunikacijski centar za upravljanje nepogodama.

Sprovođenje projekta predviđeno je do avgusta 2022. godine.

#BiH