Članak

Crkva u problemu zbog zataškavanja pedofilije

Vjernici nezadovoljni zataškavanjem

Rainer Maria Woelki je na meti oštrih kritika jer oteže s rasvjetljavanjem slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u kelnskoj biskupiji. Zbog toga vjernici masovno napuštaju Crkvu, a bune se i svećenici.

Trideset vatrogasnih kamiona je u petak u zoru pohitalo ka čuvenoj katedrali u Kölnu. Dobili su telefonski poziv očevica koji je tvrdio da iz simbola grada na Rajni izlazi dim. Nakon 45 minuta potrage vatrogasci nisu našli ništa. Pretpostavljaju da je čovjek vidio izmaglicu oko visokih tornjeva katedrale pa pomislio da je to dim.

Ova uzbuna dobro oslikava stanje u kojem je Kelnska nadbiskupija. Kardinal Rainer Maria Woelki je na meti kritika svećenika i vjernika jer oklijeva suočiti se sa slučajevima seksualnog zlostavljanja u svojoj nadbiskupiji. Sve su duže liste čekanja u gradskoj upravi, gdje građani moraju zakazati termin kako bi službeno istupili iz Crkve i prestali plaćati crkveni porez, piše DW.

Tako vjerojatno najbogatija katolička dijeceza na svijetu ostaje sa sve manje vjernika. Mnogi krivca za to vide baš u kardinalu Woelkiju.

Već deset godina slučajevi seksualnog zlostavljanja progone Katoličku crkvu u Njemačkoj. Kardinal Woelki je 2018. naložio jednoj minhenskoj odvjetničkoj kancelariji da izradi iscrpan izvještaj i da ne poštedi nijednog od njegovih svećenika ako su seksualno zlostavljali djecu. Ali kada je izvještaj bio gotov, sam je Woelki blokirao njegovo objavljivanje.

Saznalo se da kardinal nije prijavio svog prijatelja, jednog starog svećenika – sada već pokojnog – iako je znao da ga se sumnjiči za seksualno zlostavljanje. Svoje glasnogovornike Woelki smjenjuje kao na traci i stalno poručuje da su zloćudni mediji krivi što je njegova nadbiskupija prikazana u lošem svjetlu.

#Svijet