Članak

Protesti u Rusiji, 3.000 privedenih

Većina saobraćajnica bila blokirana

Tokom protesta u Rusiji uhapšeno je više od 3.800 demonstranata, prenose svjetske agencije među kojima je i AFP.

Hiljade demonstranata su izašle na ulice brojnih ruskih gradova i protestiraju. Imaju jedan zahtjev, a to je puštanje na slobodu opozicionara Alekseja Navaljnog (Alexei Navalny).

U nekoliko gradova, uključujući i Moskvu i Saint Petersburg, izbili su i sukobi između demonstranata i policije, a stotine izgrednika je privedeno.

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava javljaju da većinu demonstranata čine studenti i srednjoškolci, a da je policija uhapsila više od 3.800 demonstranta, uključujući i najmanje 82 novinara.

Među privedenim je i supruga opozicionara Julija Navaljni (Yuliya Navalny). Ona je u međuvremenu puštena jer se obavezala da će se pojaviti na sudu.

Njena advokatica je rekla da je Julija optužena za kršenje zakona kojim se zabranjuje organizovanje neodobrenih protesta, mitinga i marševa

Zbog strogih sigurnosnih mjera demonstranti su često mijenjali lokacije protesta, a okupili su se i ispred zatvora "Matrosskaya Tishina", gdje je Navaljni smješten.

Većina glavnih saobraćajnica u centralnim dijelovima gradova su blokirane policijskim barikadama, restorani i kafeterije su zatvorene, a danas je zabranjena i prodaja alkoholnih pića u mnogim gradskim središtima.

Na Navaljnijev poziv, protesti su održani i 23. januara kada je, također, privedeno oko 4.000 osoba.

#Svijet