Članak

Hrvatska uvela nova pravila: Potvrda o vakcinaciji ili da ste preboljeli Covid, antigenski test

Donesena je i nova odluka o prelasku granice Hrvatske i za ulazak se priznaje i brzi antigenski test, također se može ući i s potvrdom o vakcinisanju, potvrdi o preboljenju.

(Patria) - Nacionalni stožer Hrvatske objavio je nove, strože mjere za borbu protiv epidemije. Mjere stupaju na snagu 1. aprila do 15. aprila. 

Donesena je i nova odluka o prelasku granice Hrvatske i za ulazak se priznaje i brzi antigenski test, također se može ući i s potvrdom o vakcinisanju, potvrdi o preboljenju.

- Za ulazak u RH priznavat će se brzi antigenski testovi, koje međusobno priznaju države članice EU-a, moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenom covidu koja će vrijediti 180 dana, a ne 90 kao ranije, uređen je prijelaz granice zbog turizma, u izuzetke sada spadaju i digitalni nomadi i djeca do sedam godina, dodao je. 

Na pitanje vrijedi li vakcinisanje ruskim ili kineskim cjepivom za prelazak granice, Božinović je rekao da se na razini EU radi na dokumentu, tzv. covid putovnici, odnosno digitalnoj propusnici. 

- U ovom trenutku još nema tog zaključka kad je u pitanju odnos prema cjepivima koja nisu registrirana u EU-u. Sigurno doći na dnevni red, zauzet će se neki zajednički stav, onda ćemo se mi prilagoditi toj odluci (...) Za nas je bitno da je cjepivo, ljudi koji su se cijepili s tim cjepivima bit će tretirani na isti način kao cijepljeni s drugim, dodao je. 

Direktor HZJZ Krunoslav Capak je rekao kako u uredbi stoji da zemlje članice mogu same za sebe odlučiti priznaju li za ulazak u svoju zemlju cjepivo koje nije registrirano u EU-u, uz uvjet da mogu osigurati autentičnost potvrde. Dodao je da će Hrvatska priznati i cjepiva koja nisu registrirana u EU, to će vrijediti od 1. aprila. 

#BiH