Članak

MVP Slovenije za NAP: Izbornim zakonodavstvom približiti BiH demokratiji i provesti Sejdić-Finci

Ističu da ohrabruju BiH da unaprijedi provedbu 14 prioriteta definisanih u Mišljenju Komisije o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj Uniji.

SARAJEVO, (Patria) - Slovenija i Bosna i Hercegovina su prijateljske zemlje. Naši odnosi su vrlo dinamični i raznoliki, te imamo dobru bilateralnu saradnju na praktično svim poljima, kaže se u uvodu odgovora Ministarstva vanjskih poslova Slovenije na upit agencije Patria o potpisivanju hrvatskog non-paper dokumenta koji je proslijeđen EU. 

"Između dvije zemlje nema većih neriješenih pitanja, a ustanovljeni su i čvrsti ekonomski odnosi. Slovenija je jedan od najvećih investitora u BiH čime značajno doprinosi njenom ekonomskom rastu i razvoju. BiH će i dalje biti ciljna država kad je u pitanju razvojna saradnja Slovenije. Slovenija je spremna nastaviti obezbjeđivati tehničku pomoć u domeni evropskih poslova. Vjerujemo da će se saradnja u ovim poljima nastaviti", poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova Slovenije. 

Dodaju da "Slovenija podržava BiH na njenom putu ka euroatlantskoj integraciji".

"Također favorizira konstruktivne inicijative i debate kako bi pomogla BiH i promovirala njen napredak prema EU, obzirom da je u našem najboljem zajedničkom interesu da zemlja ostane politički stabilna i u cjelosti funkcionalna, vođena vladavinom zakona, te ekonomski uspješna. Kad je u pitanju non-paper o BiH, smatramo da dotiče najurgentnija i uistinu, ključna pitanja koja se tiču trenutne situacije u BiH i njene euroatlantske perspektive. Podržavamo navedene preporuke, uključujući pomoć zemlji da, što je prije moguće, postigne status EU kandidata, intenziviranje političkog dijaloga sa BiH, unaprijeđenu saradnju u pogledu migracija i sigurnosti te, naročito, veću bilateralnu tehničku pomoć i veći broj twinning projekata sa fokusom na najurgentnijim sektorima" navodi se u odgovoru. 

Ističu da ohrabruju BiH da unaprijedi provedbu 14 prioriteta definisanih u Mišljenju Komisije o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj Uniji.

"Ova godina nije izborna godina, te pruža priliku za postizanje konkretnog napretka u pogledu reformi. Ključ njihove sprovedbe je u rukama BiH, te je od ključne važnosti da vlasti BiH za njih preuzmu odgovornost. Nadalje, u ovoj godini očekujemo konkretan napredak u pogledu reforme izbornog zakona, shodno preporukama navedenim u Mišljenju. Slovenija podržava inkluzivan proces izborne reforme putem istinskog dijaloga i u skladu sa evropskim standardima. Željeli bi naglasiti da se ne bi trebao poduzeti niti jedan politički korak koji bi otežao sprovedbu Sejdić-Finci i drugih povezanih presuda ECHR-a. Pored toga, preporuke OSCE/ODIHR i Venecijanske komisije u pogledu izbora se moraju poštovati. Uvođenje bilo kakvih promjena mora približiti BiH demokratskim normama", rečeno je u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova Slovenije agenciji Patria. 

#BiH