Članak

Lučić preživio Dom naroda, odbačen prijedlog izmjena Krivičnog zakona

Nije prihvaćen ni zahtjev delegata Kluba Srba Mladena Bosića

(Patria) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu danas razmatrali odluku predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

Nije prihvaćen ni zahtjev delegata Kluba Srba Mladena Bosića da se glasa o odluci o potvrđivanju smjene zamjenika ministra civilinih poslova u Savjetu ministara Siniše Ilića, koju je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine donio 11. januara.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojio je na 16. sjednici u drugom čitanju Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Savjet ministara BiH. S obzirom na to da je ovaj Prijedlog zakona usvojen u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, u Zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta iz Doma naroda imenovani su delegati Sredoje Nović, Bariša Čolak i Asim Sarajlić.

Dom je, u prvom čitanju, usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Dom naroda nije usvojio, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači delegati Denis Bećirović i Zlatko Miletić. Dom je prethodno usvojio zahtjev delegata Bećirovića i Miletića da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Dom nije usvojio, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Po hitnom postupku nije usvojen ni Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

#BiH