Članak

ČEKA SE SDA Čović spremio program rada za novu Vladu FBiH do 2022., Izborni zakon do kraja juna

Istakao je da je najveći problem u Federaciji BiH taj što ne postoji program zajedničkog rada, ističući da problemi nisu blokade.

(Patria) - Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke u Mostaru, kazao je kako će ponuditi SDA-u program rada nove Federalne vlade koja bi trebala biti efikasnija od aktualnog Vijeća ministara BiH.

Istakao je da je najveći problem u Federaciji BiH taj što ne postoji program zajedničkog rada, ističući da problemi nisu blokade.

"Ponudit ćemo SDA-u program rada, što će biti na narednom prvom zajedničkom sastanku, šta bi ta Vlada trebala raditi do 2022. godine sa aspekta HDZ-a. Uspjeli smo dobaciti do budžeta i usvojiti to u parlamentarnoj proceduri. Za razliku od Vijeća ministara kojeg imamo u novom sazivu i Parlament, a budžet nije u proceduri. Imamo potpunu vlast, a budžet nemamo, e takva nam vlast ne treba", kazao je Čović.

Na pitanje šta je sa pregovorima oko izmjena Izbornog zakona, Čović je kazao da sredinom mjeseca maja očekuje intenziviranje pregovora delegacija dvije stranke i međunarodnih institucija.

"Moguće je da to bude dvodnevni ili trodnevni susret. 17.06. je neki datum poželjan da se to uspije dogovoriti u skadu sa onim sporazumom koji smo potpisali. Eventualno kraj juna je neki rok", kazao je Čović.

Priču o non paperima nazvao je “strategijom” i nadmudrivanjem što stavlja sjenu na ovaj proces ističući da ne zna čija je to strategija. 

"Naše je HDZ-a i HNS-a da vodimo procese tako da uvažavamo sve presude Suda u Strazburu. Što se usaglasimo za Izborni zakon onda neće biti prepreke i za ograničene izmjene Ustava. Izborni zakon se tiče svih političkih opcija i u ZD nam treba jedna široka suglasnost oko tih rješenja, a u Domu naroda to će glatko proći. Mi ćemo izbore 2022. imati po novom izbornom zakonu", kazao je Čović. 

#BiH