Članak

Čovićev poziv političkim strankama za formiranje Vlade FBiH

On je istakao da nema zajedničkog programa rada Vlade FBiH i da ona “radi kako radi”.

SARAJEVO, (Patria) – Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović danas je uputio svojevrsni poziv drugim političkim strankama za partnerstvo za formiranje vlasti u FBiH.

Dalo se to iščitati iz njegovih izjava na press konferenciji. S jedne strane Čović traži druge partnere za formiranje vlasti, a sa druge SDA im je prinudni partner s kojim dogovara izmjene Izbornog zakona iako bi u tom procesu trebale učestvovati sve parlamentarne stranke. Dobar dio krivice za taj "ekskluzivitet" snose i predstavnici međunarodne zajednice koje Čovića i Izetbegovića označavaju kao liderima tog procesa ili najodgovornijim za traženje rješenja  za implementaciju presuda Ustavnog suda BiH i Suda u Strazburu.   

“Kad nađemo partnera, što se tiče HDZ-a, s kojim možemo napraviti normalnu vladu i izvršnu vlast koja će kad dođe sa svojim prijedlozima u Parlament imati jasnu potporu za ono što predlaže, kad nađemo partnera koji će naredati 20 krucijalnih pitanja ispred Federacije FBiH koje trebamo zajedno raditi mi ćemo biti dio te vlade. Do tada, to nije blokada, možda ja to nekada u izričaju kažem”, istakao je Čović.

On je istakao da nema zajedničkog programa rada Vlade FBiH i da ona “radi kako radi”.

“Mi ćemo ponuditi ovaj paket, nudimo program do 2022. šta bi trebalo raditi. I hajmo to usaglasiti zajednički. Ako je to koncept SDA ili neke druge političke opcije, zajedno. I uopšte nismo ograničeni na političku opciju, vrlo jasno što se nas tiče”, zaključio je Čović.  

#BiH