Članak

Izetbegović je izdao Bošnjake, Amir Ahmić bio osigurač da izdaja uspije

Dodala je da joj nikada nije odgovorio i da se radilo protiv toga da se revizija ikada podnese!

Nevenka Tromp, profesorica, nekadašnja istraživačica u Haškom tribunalu i bivša saradnica haškog tužioca Geoffrija Nicea gostovala je sinoć u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića i istakla da je Bakiru Izetbegoviću, lideru SDA svojevremeno kazala: “Nemojte reći vašem narodu 2017. da dokaza nije bilo, jer dokaza ima, šansa postoji!“.

Dodala je da joj nikada nije odgovorio i da se radilo protiv toga da se revizija ikada podnese!

“Izetbegovićeva uloga u reviziji bila je politička! Nije znao pravne korake koji se trebaju napraviti! Bakir je želio pokazati Bošnjacima da se brine za njih! To je bila politička odluka koju nije smio otvoreno reći pred narodom koji mu je dao mandat moći! Bakir jeprevario narod! Neozbiljno je preduzimanje koraka za reviziju tek 2016! Neozbiljno je pripremiti za godinu dana nešto za šta su imali 10 godina!”, pojasnila je Tromp.

Napomenula je da niko sa sigurnošću ne može tvrditi da se revizija mogla dobiti. 

“Samo se na osnovu dokaza Haškog tribunala moglo pokušati pokretanje revizije! Od velikog značaja je šansa da se revizija uopće pokrene! Od tog momenta se intezivno i godinama trebalo pripremati za tu reviziju!”, pojasnila je Tromp.

Istakla je i da su obavještavali Bakira o pravom, pravnom putu revizije! 

“Jedan bivši bh. političar nas je pozvao u Sarajevo na susret sa Izetbegovićem! Rekli smo mu da ima manje od dvije godine da počne s revizijom, da ima šanse i da treba ozbiljno na tome raditi! Bio je suzdržan i rekao da nije pravnik, te da se ne razumije u to! Imali smo kontakte sa Softićem, ali ništa posebno! Izetbegoviću smo pisali dva pisma, rekli smo da vrijeme odmiče, a da oni ništa ne rade! Rekla sam mu: „Nemojte reći vašem narodu 2017. da dokaza nije bilo, jer dokaza ima, šansa postoji!“ Nikada nije odgovorio! Radilo se protiv toga da se revizija ikada podnese! Izetbegović me nije pozvao na sastanak u Vijećnici! U Vijećnici su rekli da Softić može zastupati BiH u slučaju revizije! Predmet za reviziju je odbijen zato što  Softić nije imao mandat da bude agent za zastupanje, a znali su to od aprila 2016.! Nisu željeli da bude revizije i to je bila predstava za narod!”, poručila je Tromp.

Odgovor na pitanje kako je djelovao i za čije interese Amir Ahmić, bošnjački oficir za vezu s Hagom najbolje je otkrila sama Nevenka Tromp, u pismu koje je svojevremeno uputila tadašnjem savjetniku Bakira Izetbegovića Dževadu Mahmutoviću. 

Iz tog pisma je jasno da je mnogo zakulisnih radnji rađeno unutar tima pod kontrolom Izetbegovića, a da je Amir Ahmić bio jedna od centralnih figura cijelog procesa. 

“Naš zaključak je da vi koji direktno radite s predsjednikom Izetbegovićem (Elvir Čamdžić, Amir Ahmić i vi) NIKADA niste radili niti željeli raditi na reviziji. Ali zbog konstantnog pritiska od strane sir Džefrija vi ste se u jednom trenutku morali početi pretvarati da ste počeli raditi. Naime, naša poruka predsjedniku Izetbegoviću je bila: “Možda vi nešto radite na reviziji, što mi ne znamo, ali ako radite ili ne radite, nećete moći izaći pred bošnjački narod 26. februara 2017. i reći: “Radili smo, ali nismo našli novih dokaza i za reviziju nema formalnih uvjeta”. Zbog tih naših pritisaka ( i pritisaka bošnjačkog naroda, M. B.) vi se morate praviti da radite, ali ste se za neuspjeh revizije osigurali s nekoliko strana”, napisala je dr. Tromp u obraćanju.

Očito je Ahmić po Holandiji i Hagu obavljao privatne poslove za svog šefa Izetbegovića, dok je nosio masku borca za presudu Srbiji za počinjeni genocid. 

Ahmić je osim povjerenja Izetbegovića uživao i u blagodatima koje mu je plaćala Bosna i Hercegovina. Enormne količine novca trošile su se na ovog pijuna lidera SDA, koji je očito radio protiv interesa države i svog naroda. 

Svojevremeno je Avaz objavio da stan koji iznajmljuje Ahmić mjesečno košta 5.000 KM, Osim onog novca koji je dobijao sa svoj (ne)rad u Hagu Ahmić se bogatio, a nike odmakao ni od kriminalnih radnji što je utvrdila revizija 2012. godine. Tada se pisalo da je prevarom od države otuđio stotine hiljada maraka., 

Tromp u obraćanju Mahmutoviću navodi da je Ahmić pripremio spreman odgovor za neuspjeh revizije presude protiv Srbije, za koju je znao da će da padne. A za sve bi potom okrivio sud i Registrara. 

Sumirano, Ahmić je Izetbegovićev čovjek a ne bošnjački oficir, a njih dvojica uz ostale pomagaće ključni su likovi režiranog uništavanja mogućnosti da se Srbiji presudi za genocid. 

Izdajnici im je zajednički opis. 

#BiH