Članak

Veliki broj letova iz Saudijske Arabije za BiH bi mogao biti preusmjeren za druge zemlje

Mogući su otkazi letova.

SARAJEVO, (Patria) - Vijeće ministara BiH danas bi trebalo ponovo razmatrati uvođenje bezviznog režima za građane Saudijske Arabije tokom turističke sezone. Tome su se protivili ministri iz HDZ - a iako svi pokazatelji govore da bi BiH na taj način otvorila priliku turističkim radnicima i sektoru ugostiteljstva da se oporave od posljedica pandemije .Koliki je interes turista iz Saudijske Arabije za posjetu BiH pokazuju i podaci aviokompanija iz kojih najavljuju otkazivanje planiraanih letova ukoliko se vlasti BiH nastave prema ovom pitanju odnositi kao i do sada.

Iz aviokompanije Flynas su ranije zamolili Bosnu i Hercegovinu da reguliše ulazak turista tokom ljeta na način da turisti iz Saudijske Arabije budu oslobođeni viza. Garantovali su i 10 letova sedmično punih "sigurnih turista" iz ove države, međutim državni ministri su odlučili da za tim nema potrebe.

Zbog nejasne situacije i složenosti oko izdavanja viza, oni sada preispituju planove o novim letovima za BiH.

"Čak planiramo smanjiti letove za BiH i preusmjeriti kapacitete na alternativne destinacije za koje nisu potrebne vize saudijskim državljanima kao što je Albanija, Azerbejdžan, Uzbekistan i Ukrajina", kazali su oni.

Direktne letove iz Saudijske Arabije, želi da pokrene i Saudia Airlines međutim plaše se da obavezno viziranje za državljane ove zemlje može biti problem prilikom popunjavanja letova.

Istovremeno, iz naše ambasade u Rijadu ističu da su na granici kapaciteta s obzirom na veliku potrebu za izdavanjem zahtjeva za vizu i dolazak u BiH.

#BiH