Članak

Čolo: Interresorna radna grupa imala pa ostala bez kvoruma, zato tražimo zamjenske članove

Na pitanje da li je tačno da sjednici nisu prisustvovali i članovi iz reda HDZ BiH Čolo je kazala da nije i da su sva tri člana bila na sjednici.

SARAJEVO, (Patria) – Šesta sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH danas je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, s obzirom da je ministar Staša Košarac morao napustiti sjednicu i otići na jednu od komisija. Sjednici nije prisustvovao ni Sredoje Nović koji je to opravdao zdravstvenim pretragama.

Predsjedavajuće Interresorne grupe Alma Čolo kazala je za Patriju da je Košarac došao sa jednog sastanka na današnju sjednicu čime su imali kvorum, ali da je imao drugu obavezu zbog koje je morao napustiti sjednicu nakon čega su ostali bez potrebnog kvoruma.

“Vrlo je teško okupiti 10 ljudi koliko nam je potrebno za kvorum i iz toga razloga smo tražili od Parlamenta da se imenuju zamjenski članovi”, kazala je Čolo.

Na pitanje da li je tačno da sjednici nisu prisustvovali i članovi iz reda HDZ BiH Čolo je kazala da nije i da su sva tri člana bila na sjednici. 

Na sjednicu osim Novića nisu došli Saša Magazinović i Nenad Stevandić.

Na današnjoj sjednici razmatrani su pristigli prijedlozi izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji se odnose na Poglavlje 1 Izbornog zakona BiH – „Osnovne odredbe“.

Članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH putem video – linka obratili su se pravni eksperti Pieter Van Nuffel iz Evropske komisije, Pierre Garrane i Michael Janssen iz Venecijanske komisije Savjeta Evrope i Raul Muresan iz OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Eksperti su podržali rad Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, te izrazili spremnost da pruže pomoć u vidu izrade komparativnih analiza, te mišljenja i komentara na predložene izmjene i dopune, kao i kroz direktne razgovore sa stručnjacima o pojedinim pitanjima.

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH iz Doma naroda su: Sredoje Nović (Klub srpskog naroda), Bariša Čolak (Klub hrvatskog naroda), Munib Jusufović (Klub bošnjačkog naroda).

Iz Predstavničkog doma PSBiH članovi su: Alma Čolo (Klub poslanika SDA), Dženan Đonlagić (Klub poslanika Demokratske fronte), Damir Arnaut (Klub poslanika Naša stranka-Nezavisni blok), Nenad Stevandić (Klub poslanika Srpski klub), Branislav Borenović (Klub poslanika SDS-PDP-DNS), Borjana Krišto (Klub poslanika HDZBiH-HNS), Saša Magazinović (Klub poslanika SDP BiH) i Snježana Novaković-Bursać (Klub poslanika SNSD).

Članovi Interresorne radne grupe iz Vijeća ministara BiH su: Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova; Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice.

#BiH