Članak

Počelo izricanje presude Stanišiću i Simatoviću

U završnim riječima u aprilu ove godine Haško tužilaštvo je zatražilo da budu osuđeni po svim tačkama optužnice i zatražilo doživotnu kaznu zatvora.

SARAJEVO/HAG, (Patria) - U Mehanizmu je počelo izricanje presude Stanišiću i Simatoviću. 

15:45 U presudi se konstatuju zločini koji su srpske snage počinile na području Hrvatsjke, uključujući brutalna ubijanja nesrpskih civila. Vijeće navodi da su neka od ubistava počinili pripadnici “Arkanovaca”.

Sličan obrazac se odvijao i u BiH, u opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik.

Sudija navodi da su Bijeljini teror su zavele Arkanova i Mauzerova “Garda”. Pripadnici tih grupa vršili su ranje velikih razmjera. Pljačkali su ubijali i silovali i zatvarali nesrbe na području opštine. Na kraju, veliki broj Muslimana napustio je opštinu. Vijeće konstatuje brojna zlodjela i u opštinama Zvornik i Bosanski Šamac, uključujući masovna zatvaranja.

15:35 Sudija Burton Hall izjavio je zahvalnost svima koji su pomogli da se obnovljeni postupak dovede do kraja. On je zamolio za razumijevanje ukoliko pogrešno pročita ime nekog mjesta ili osobe. Razglog tome može biti njegov engleski jezik, ne da bi uvrijedio nekoga.

Na početku on je podsjetio da je optužnica protiv Stanišića i Simatovića podignuta 2008. i da je posupak obnovljen nakon ukidanja oslobađajuće presude.

Sudija je podsjetio da optužnica obuhvata zločine u Hrvatskoj i BiH, a da su Stanišić i Simatović optuženi za učešće u UZP-u.

Sudija je napomenuo da su Vijeću predočeni obimni dokazi u vezi dešavanja od 1991. do 1995. i da je zadatak Vijeća bio da utvrdi individualnu krivičnu odgovornost optuženih.

U završnim riječima u aprilu ove godine Haško tužilaštvo je zatražilo da budu osuđeni po svim tačkama optužnice i zatražilo doživotnu kaznu zatvora.

S druge strane, odbrane optuženih su negiralo njihovo učešće u zločinima navedenim u optužnici i zatražilo da oni budu oslobođeni, javlja BIRN BiH iz Haga.

U 15.30 počeo je prenos izricanja presude Stanišiću i Simatoviću pred Mehanizmom. Javni prenos se emituje s odgodom od pola sata.

Stanišić i Simatović u sudnici prate izricanje presude koju čita predsjedavajući Pretresnog vijeća Burton Hall. Uz njega su članovi Vijeća Joseph Chiondo Masanche i Seon Ki Park.

U sudnici su i optuženi, tužilački tim i članovi Odbrane.

#BiH