Članak

Populizam 'trojke': Ruše Krug 99 kao što HDZ ruši ANUBiH

Moraju dokazati da nisu samo kleptomanska koalicija koja uzurpira funkcije.

Piše: Ernad Metaj


Ako Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 ostane bez podrške kantonalne i gradske vlasti u Sarajevu ozbiljno se treba zamisliti za budućnost BiH. Odbijanje Ministarstva kulture i sporta da podrži rad ove Asocijacije slobodno rečeno jednako je politici HDZ-a koji na državnom nivou opstruira registraciju i rad Akademije nauka i umjetnosti BiH. 

Nakon drame sa Jazz Festom, sada odnos prema Krugu 99 opet problematizira iskrenost i ulogu Naroda i pravde u borbi protiv etnonacionalizma, ali i kulturnog šunda koji ga uglavnom prati. Sramni odnos prema onima koji decenijama ustrajavaju na idejama građanske BiH opravdano stvara bojazan da su oni koji su „pomeli“ SDA spremni nametati nam ideologiju i vrijednosti koje recimo propagira kontroverzni islamski predavač Elvedin Pezić. Javnosti je sigurno poznat jer je ovih dana uzbrkao duhove statusom o ženama u kojem tvrdi da je  "zapadno društvo moralno se srušilo onog momenta kada su ženu izveli iz kuće i onda kada je žena postala sve osim majka".

Hadžijsko čašćenje efendije Muamera Zukorlića i njegove BANU čini se ipak nije bio tek incident, ali zabrinjava odnos gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić prema onima koji promoviraju ideje građanskog društva. Ne može gradonačelnica od silnih protokolarnih i manje protokolarnih aktivnosti kojima nas zabavlja na društvenim mrežama da stigne razgovarati sa intelektualcima. Tu vode samo piju argumenti, a oni kažu da Krug 99 još čeka da mu grad na korištenje ustupi adekvatne prostorije za što su ranije dobijena obećanja. 

Ponašanje NIP-a za mnoge nije iznenađenje, ali jeste odnos ljevice i fine gradske raje koja se na vlastitom političkom brodu ponaša kao slijepi putnik. Zatvaranje očiju neće pomiriti ideološke razlike za koje smo znali da postoje u „trojki“, niti će pomoći građanskim opcijama da nas ubijede kako su istinska alternativa onima koji nas samo retorički vode ka Evropi.

-    Građansko uređenje BiH nije stvar ljevice, ili desnice, to je stvar principa. Odnos građanskih opcija prema finansiranju naše organizacije je samo pokazatelj da je kod njih građanska formulacija još uvijek na nivou populističke floskule. Umjesto uključivanja u evropsku modernu neki od njih nam ovih dana pokazuju da i oni  ipak vole sastančiti sa liderom HDZ-a u četiri oka, za Patriju je rekao Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Za Kulenovića su objašnjenja kako nisu ovjerili bilans stanja i uspjeha u Poreskoj upravi i da nema pokazatelja o učincima njihovog djelovanja banalni, ali opasni.

-    Ispada da smo nekakvi kriminalci, a mi smo svoje dokumente uredno dostavljali Ministarstvu pravde i objavljivali na našoj web stranici, rekao je Kulenović.

Naivno, da ne kažemo smiješno zvuči da lokalni političari ne znaju šta radi organizacija svjetskog renomea na čije stavove se referiraju ugledne svjetske institucije i intelektualci. Za Krug 99 je čuo hrvatski predsjednik Zoran Milanović jer su ga zaboljele opservacije o konstitutivnosti i legitimnim predstavnicima koje su kasnije svoju valorizaciju doživjele u EU parlamentu.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković za Patriju je rekao da nije upoznat sa dešavanjima oko Kruga 99, jer slabije prati dešavanja u Kantonu. Ipak nije želio iznijeti lični stav o radu i značaju Kruga 99 za multikulturalnost u BiH.

Vratićemo se na početak teksta jer odnos sarajevske vlasti prema Krugu 99 je identičan HDZ-ovom upravljanju Federalnim ministarstvom kulture i sporta. Tamo je za Krug 99 rezervirana odbijenica, baš kao i za sve što bi BiH povelo ka razvoju građanskih principa. Opasno je to za ljevicu i finu gradsku raju, jer ispada da Kulenović ispravno tumači njihovo savezništvo kao kleptomansku politiku uzurpacije funkcija i budžeta. Tako je politiku SDA-ovog načelnika Nedžada Ajnadžića prema Krugu 99 nastavio i Srđan Mandić. Za njih u budžetu novca nema, a ni vremena za sastanak jer načelnik ipak mora uloviti one koji Sarajevo namjerno prljaju.

Da je Kulenović nepoželjan i u Gradu Sarajevu potvrđuje i sjednica Gradskog vijeća Sarajeva 2. juna na kojoj je Adil Kulenović razriješen dužnosti člana Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i crkvama Gradskog vijeća Grada Sarajeva. 

#BiH