Članak

IGK - Ramić: Osuđen vrh državne bezbjednosti Srbije

Posebno ističu da se radi o individulanoj odgovornosti nosilaca visokih funkcija, jedan kao šef, a drugi kao visoki službenik Službe državne bezbijednosti Srbije.

SARAJEVO, (Patria) - Djelimično smo zadovoljni sa prvostepenom presudom Jovici Stanišiću, bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i Franku Simatoviću, komandantu Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, koji su osuđeni na po 12 godina zatvora za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu, dok su oslobođeni krivice za sve druge zločine u općinama u BiH i Hrvatskoj, navodi se u izjavi Izjava Emira Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida.

"Srbija i vrh njene državne bezbjednosti na ovaj način direktno su osuđeni za učešće u agresiji na RBiH, za zločine za koje su njeni čelni ljudi u Državnoj bezbjednosti počinili. Pravda je tako djelimično zadovoljena. Stanišić i Simatović osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, što potvrđuje učešće Srbije u agresiji na RBiH. Haški tribunal je tako konačno potvrdio odgovornost i učešće Srbije u udruženom zločinačkom poduhvatu u RBiH i time prekinuo dosadašnju praksu delegiranja krivice za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, uključujući i genocid", dodaje se.

Posebno ističu da se radi o individulanoj odgovornosti nosilaca visokih funkcija, jedan kao šef, a drugi kao visoki službenik Službe državne bezbijednosti Srbije.

"Ovom prvostepenom presudom je sudski dokazano da je BiH bila predmet srbijanskog i hrvatskog kriminalnog udruženog zločinačkog poduhvata međunarodnog karaktera, odnosno predmet dvostruke agresije", zaključio je Ramić

#BiH