Članak

NIP: Presuda Stanišiću i Simatoviću je značajna jer verifikuje ulogu Srbije u agresiji na BiH

Poštivanje presuda međunarodnih sudova važna je osnova izgradnje bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini i regionu, dodaju iz Naroda i pravde. 

SARAJEVO, (Patria) - Prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću kojim su osuđeni za podržavanje i pomaganje zločina na području Bosanskog Šamca značajna je sa aspekta utvrđivanja odgovornosti Srbije za agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ali se sa aspekta žrtava može smatrati tek djelimičnom pravdom smatraju u Narodu i pravdi.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove koji ima zadatak privesti kraju suđenja koja su bila u nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izrekao je sramotno nisku kaznu Frenkiju Simatoviću i Jovici Stanišiću, navodi se u reakciji Naroda i pravde.

„Sramotno je da su Simatović i Stanišić osuđeni samo na po 12 godina i to za zločine samo na području Bosanskog Šamca dok su drugi gradovi koji su bili izloženi brutalnoj agresiji izostavljeni iz ove presude. Nadamo se da će u žalbeno postupku tužilaštvo insistirati da Simatović i Stanišić odgovaraju i za zločine u drugim gradovima i da će dobiti primjereniju zatvorsku kaznu“ navodi se u reakciji Naroda i pravde.

Iz ove stranke ukazuju da je i ovakva, manjkava, presuda izuzetno značajna kada se govori o utvrđivanju historijske istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu. 

„Iako je i u nekim drugim predmetina potvrđena uloga Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu itekako je značajno da je ovom presudom to verifikovano. Ovom presudom je potvrđeno da je Bosna i Hercegovina bila izložena dvostrukoj agresiji, odnosno da su državni vrhovi Srbije i Hrvatske učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu. Ovim  presudama stavljena je tačka na odgovornost Srbije za agresiju na našu domovinu, a ova presuda je važna posebno 
kada se prisjetimo da je Carla del Ponte zaštitila neke ključne dokumente koji ne mogu biti korišteni u sudskim predmetima a koji dokazuju odgovornost političkog i vojnog vrha Srbije za agresiju i genocid. Isto tako, zbog činjenice da je prethodno uništena mogućnost revizije tužbe protiv Srbije, govori o nastojanju svjetskih moćnika koji odlučuju o sudbinama naroda da zajedno sa domaćim izdajnicima pokušaju amnestirati Srbiju za agresiju i genocid“, dodaje se
u saopćenju Naroda i pravde. 

Poštivanje presuda međunarodnih sudova važna je osnova izgradnje bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini i regionu, dodaju iz Naroda i pravde. 

„Uvažavajući ovu i druge presude međunarodnih sudova i prihvatanje odgovornosti od strane državnog vrha Srbije put je ka izgradnji bolje budućnosti na ovim prostorima. Nažalost, mi svjedočimo da politički vrh Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta RS negiraju presude i historijski utvrđene istine, da pružaju utočište osuđenim ratnim zločincima kakav je Novak Đukić te da rehabilitiraju ideologije koje su služile kao podloga genocidu kakva je ona
četninčka. To nije put koji nas može voditi naprijed već je poziv da ustrajemo u izgradnji institucija koje su ključne za opstanak naroda i države“, navodi se na kraju saopćenja Naroda i pravde.

#BiH