Članak

Džaferović: Presuda je djelić pravde

Neizmjerno je važno što je i ovom presudom jasno utvrđeno da je trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva bio cilj koji su zajedno dijelili politički rukovoditelji Srbije, tzv. Srpske Republike BiH.

SARAJEVO, (Patria) - Današnja prvostupanjska presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja samo djelić  pravde za žrtve počinjenih zločina. Najveći značaj ove presude je što je još jednom pred institucijama međunarodne pravde potvrđeno postojanje sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata koji je od kolovoza 1991. vođen protiv nesrpskog stanovništva na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske, poručio je u saopćenju za javnost član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Neizmjerno je važno što je i ovom presudom jasno utvrđeno da je trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva bio cilj koji su zajedno dijelili politički rukovoditelji Srbije, tzv. Srpske Republike BiH i samoproglašenih autonomnih područja u Hrvatskoj, ističe Džaferović.

"Što se tiče individualne odgovornosti njih dvojice, zasigurno da je kazna od 12 godina preblaga i nezadovoljavajuća, kao i činjenica da, pored Bosanskog Šamca, nisu proglašenikrivim za sve zločine iz optužnice. Očekujem da će to biti ispravljeno u žalbenom postupku. S druge strane, činjenica je da dokazano sudjelovanje voditelja državne sigurnosti Srbije i Miloševićeve desne ruke u zločinima u Bosni i Hercegovini, ima povijesni značaj. Srbija će se morati suočiti sa svojom ulogom u agresiji i činjenju i podržavanju zločina u Bosni i Hercegovini", navedeno je.

#BiH