Članak

Vlada KS ne odustaje od helikoptera, MUP KS traži pilote i aviomehaničare

Osnivanje helikopterske jedinice i nabavka helikoptera očekuje se u 2022. godini.

SARAJEVO, (Patria) – Na sutrašnjoj sjednici Vlade KS naći će se i Elaborat o provođenju aktivnosti koje treba realizovati radi uspostave Helikopterske jedinice MUP KS kao i saglasnost za popunu upražnjenih mjesta za potrebe te jedinice, saznaje Novinska agencija Patria.

Kako otkrivaju izvori NAP bit će raspisani konkursi za popunu sljedećih radnih mjesta: vođa pilotskog tima – jedan izvršilac, pilot  - 3 izvršioca, aviomehaničar – 2 izvršioca.

Planirana je i nabavka jednog helikoptera, a cijeli projekat osnivanja Helikopterske jedinice u šta je uključena oprema, hangar, helikoper vrijedan je 25 miliona KM.

Iako je priča o nabavci helikoptera bila aktuelna za vrijeme vlade šestorke kada se govorilo o 40 miliona KM za nabavku helikoptera, izvor Patrije iz MUP-a ističe da nema govora o toj cifri.

Osnivanje helikopterske jedinice i nabavka helikoptera očekuje se u 2022. godini nakon što se provede konkursna procedura, raspiše međunarodni tender za nabavku helikoptera.

Ovaj helikopter neće se koristiti samo za potrebe MUP KS i Kantona Sarajevo već i za civilne potrebe odnosno za misije traganja i spašavanja, za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa, podršku za medicinske intervencije i drugim teškim situacijama. 

#BiH