Članak

Fon der Lajen sa Đukanovićem: Crna Gora je najviše napredovala na putu ka EU

Navodi da je ohrabren porukama fon der Lajen. 

(Patria) - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas u Podgorici sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen tokom njene posjete Crnoj Gori.

Nakon razgovora, na konferenciji za medije, Đukanović je kazao da je veoma zahvalan fon der Lajen na posjeti koju shvataju kao podršku ZB.

"Iskoristio sam priliku da joj ukažem na neke realne političke procese koji se događaju u CG i regionu. Da je veoma važno da se posjeta događa u trenutku kada region prolazi nova iskušenja, koja provociraju dosadašnji nivo stabilnosti ZB. Kao što znate o tome često govorim, živimo jedno vrijeme u kojem je stabilnost ZB na iskušenjeu zbog geopolitičkih interesa koji su suprotstavljeni EU interesima. Interes je da se osujeti evropska integracija ZB i ukazao sam na našu istrajnost na evropskom putu", kazao je Đukanović.

Predsjednik je kazao da je upoznao predsjednicu EK sa dešavanjima u Crnoj Gori, da nije zadovoljan ostavarenjima nove vlasti tokom prethodne godine ali da je to sve naš unutrašnji politički život.

"Nastavićemo da i dalje budemo na evropskom putu i snažan promoter evropskih vrijednosti", kazao je Đukanović.

Navodi da je ohrabren porukama fon der Lajen. 

Fon der Lajen je kazao da je dobro biti među prijateljima, te da je CG najviše napredovala na putu ka EU.

"Ja sam tu da vas ohrabrim da ostanete na tom putu, vrijedno je to", poručuje ona.

"Jako mi je drago što sam vas posjetila, a radujem se i posjeti IJZ. Mi smo tokom pandemije bili uz vas i bila sam impresionirana da vidim koliko je bio intenzivan rad da prođemo ova vremena. Ako želimo da prevaziđemo pandemiju sve je u vakcinama. Zato mislim da je važno da ubijedimo one koji oklijevaju", kazala je ona.

Dodaje da želi da zajedno radimo na ekonomskom oporavku.

Kaže da je važno da se sada ulaže u ključne sektore.

"Građani CG zaslužuju zeleniju, zdraviju i otporniju budućnost. Zaslužuju kvalitetnije poslove. Mi od Crne Gore očekujemo da predlaže kvalitetne projekte, da vi kreirate projekte u koje se ulaže. Drago mi je da najavim da ćemo moći da uložimo još 600 miliona eura. Cilj nam je da investicioni plan stvori nova radna mjesta. Vi dugujete našim građanima a mi našim, posebno onim koji sanjaju evropsku budućnost. Politički dijalog je sada potreban u Crnoj Gori da bi se napredovalo, što znači da morate da se postarate da nema nazadovanja. Političke snage treba da nađu konsenzus da se Crna Gora očuva kao multietnička država kakvu je znamo. Uvijek sam mislila da je kompromis krunski dragulj demokratije, potreban je kompromis, zaštita manjina", kazala je fon der Lajen.

Ona je pohvalila CG koja je prva država na ZB koja je legalizovala istopolna partnerstva.

Ona je kazala da je modernizacija metodologije pristupanja dokaz da je EU ozbiljna prema ZB.

"Naša poruka je jasna, želimo vas u Uniji", poručuje fon der Lajen.

"Moramo se naučiti da sve velike vizije prolaze bolje i lošije faze, ali ja vjerujem u istrajnost te vizije. Siguran sam da je ideja ujedinjene Evrope toliko vrijedna da moramo otvoreno razgovarati. Mora se jasnije politički markterirati ideja ujedinjene Evrope, koju treba jasno objasniti evropskoj javnosti. Ukoliko želimo prestiž naše zajedničke kuće onda moramo stvoriti pretpostavke za dalji prosperitet", kazao je predsjednik Đukanović.

"Crna Gora nije primorana ni na šta. Vi donosite nezavisne odluke. Tu je Berlinski proces i on daje okvir sa ciljem razvoja zajedničkog tržišta. I ono što mi želimo je naravno progres. Mora biti inkluzivno i u skladu sa evropskim normama", kazala je na fon der Lajen na pitanje u vezi sa "Otvorenim Balkanom".

#Region