Članak

Vlada FBiH poslala odgovor NO, sve izvjesniji novi konkurs za direktora FUP-a

Federalnom upravom policije već dvije godine rukovodi Ensad Korman kao v.d. direktora.

SARAJEVO, (Patria) – Nezavisni odbor Parlamenta FBiH 20. oktobra zakazao je sjednicu u Mostaru na kojoj će biti razmatran odgovor Vlade FBiH u vezi procesa izbora direktora Federalne uprave policije.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara potvrdio je za Patriju da je Ministarstvo pripremilo odgovor i uputilo ga Vladi FBiH.

Čampara je u odgovoru naveo da je procedura završena kada se Vlada FBiH izjasnila o svakom kandidatu pojedinačno, a nijedan kandidat nije dobio potreban broj glasova. Vlada FBiH na sjednici 8. jula glasala je o svim imenima s liste koju je dostavio NO.

Na listi NO prvoplasirani je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH u drugom mandatu, koji je i favorit HDZ BiH čiji su ministri jedini i glasali za njega. 

Na listi je i Milan Galić, policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona koji je krajem marta 2021. godine ponovo imenovan na tu poziciju, Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a koji od juna 2019. godine obavlja dužnost direktora, Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug i glavni inspektor u GP BiH, Ljuban Frljić, načelnik jednog od sektora Uprave policije MUP SBK (u penziji), Mustafa Hujdurović, inspektor u FUP-u, i Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije. Neki od kandidata već su u penziji ili će vrlo brzo ispuniti uslove.

Kako je za Patriju potvrdio predsjednik NO Parlamenta FBiH Mirko Milićević ukoliko do sjednice 20. oktobra zaprime odgovor Vlade FBiH onda će Nezavisni odbor razmotriti dalje korake.

S obzirom da je procedura koju predviđa Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH provedena, a nije izabran niko sa liste trebao bi se raspisati novi konkurs.

Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH odnosno član 55. predviđa da Vlada Federacije imenuje direktora policije na osnovu liste koju je utvrdio Nezavisni odbor. Imenovanje direktora Vlada Federacije provodi u roku 30 dana od dana prijema liste kandidata Nezavisnog odbora. Lista je dostavljena u aprilu, a u junu 2019. godine Vlada FBiH je donijela zaključak da se obustavi procedura imenovanje direktora FUP-a dok se ne imenuje nova Vlada FBiH kako to imenovanje ne bi utjecalo na izbor ministra unutrašnjih poslova FBiH jer ministar i direktor ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. S obzirom da se to nije dogodilo, Vlada se ipak izjašnjavala o predloženoj listi čime je završena cijela procedura.

Federalnom upravom policije već dvije godine rukovodi Ensad Korman kao v.d. direktora.

#BiH