Članak

Dodik i Čović u Novu godinu po starom, Komšić trn u oku kao prepreka u napadima na BiH

Država i F BiH bez budžeta, blokiraju ga HDZ i SNSD

Piše: Ernad Metaj


Udruženi zločinački poduhvat rasturanja BiH od strane predsjednika HDZ Dragana Čovića i predsjednika SNSD Milorada Dodika se nastavlja. Jasno se to može iščitati iz gostovanja njih dvojice na HRT-u gdje su sihronizovanim izjavama jedan drugog dopunjavali pripremajući teren da u narednoj godini BiH pretvore u Mostar od prije nekoliko godina.  

Nakon što je postalo jasno da se Čović opet precijenio uvjeravajući javnost da će Izborni zakon biti dogovoren i da će biti osigurano legitimno predstavljanje Hrvata već nekoliko puta nagovještava mogućnost neodržavanja izbora naredne godine. S druge njegov partner je „zacementirao“ bilo kakve pregovore javnom tvrdnjom da bez trećeg entiteta neće biti BiH.

U tom pravcu nastavljena je opstrukcija donošenja državnog budžeta. BiH je jedina zemlja u svijetu koja u 2022. godinu ulazi s budžetom iz 2020. godine.  Ministar finansija je HDZ-ov Vjekoslav Bevanda koji kao da je u zemlju propao, pa nam ono što on misli i radi prenosi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD). Vijeće ministara je donijelo odluku o privremenom finansiranju državnih institucija BiH za prvi kvartal 2022. godine. SNSD i HDZ su cijelu 2021. godinu BiH držali na privremenom finansiranju. Jedan od ciljeva je da BiH ne osigura sredstva za izbore, a cijenu toga plaćaju građani BiH što je priznao i sam Tegeltija lažno žaleći što je zdravstveni sistem opterećen koronavirusom ostao bez 30 miliona KM.

Već sada je izvjesno da je nerealan bio optimizam federalnog premijera Fadila Novalića da će biti usvojen budžet F BiH iako je sam priznao da opstrukcija postoji. Ministrica finansija je HDZ-ova Jelka Milićević. Kao i Bevanda nevidljiva javnosti, a ipak dovoljno jaka i drska da građane F BiH drži kao taoce za ostvarivanje stranačkih interesa.

Preko svojih slijepih poslušnika u izvršnim organima vlasti dvojac Dodik i Čović sve radi da blokira BiH i F BiH sa jedinim ciljem da ostvare lične interese produžavajući vlastiti politički vijek mimo volje građana BiH. Pri tome rušitelji BiH perfidno pokušavaju krivicu prebaciti na Bošnjake pri čemu se posljednjih mjeseci konstantno vrti matrica kojom se aludira na „islamizaciju“ računajući da će se time steći naklonost međunarodne zajednice.

Posljednji Čovićev pokušaj je tvrdnja da je predsjednik DF-a Željko Komšić u Predsjedništvo BiH izabran podrškom iz džamija. Pri tome Čović prešućuje činjenicu da je Komšić član Predsjedništva koji je dobio glasove iz najviše općina u F BiH. To znači da se glasalo za Komšića i tamo gdje Bošnjaka nema. Jasno svoje tvrdnje Čović izgovara i medijima koji će prešutati da je on lično imao puno veću i otvoreniju podršku pojedinaca iz crkve od strane vjerskih službenika koje je HDZ uspio instalirati potiskujući istinske predstavnike katolicizma koji su BiH gledali kao svoju državu.

Uz to mediji pod kontrolom HDZ-a ne prestaju Komšića etiketirati kao drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Čović je u tom smislu otišao i korak dalje tvrdnjom da su Bošnjaci s dva člana Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova odustali od osnovnih ustavnih načela, što naravno nije istina. Dodik i Čović su u pravu kada se pozivaju na odgovornost bošnjačke politike koja je za njih dvojicu uradila puno više nego za Komšića. Razlika je samo u tome što su njih dvojica produkt loše politike bošnjačkih predstavnika.

Čović i Dodik sve više liče na dijete na tuti iz vica u kojem njegov otac prognozira da će postati političar jer ih gleda u oči dok oko sebe širi neugodan miris (među rajom za to postoji slikovit i kratak izraz). Laž je postala sastavni dio napada na BiH od strane lidera SNSD-a i HDZ-a u čemu im pomažu radikalni mediji. Tako je strašna konstrukcija kojom se iz obraćanja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta građanima BiH izvlači konstrukcija „Schmidt tvrdi da mu ljudi šalju upite i da im odgovara. Hrvati dakle nisu ljudi...“ Ovo potcjenjivanje inteligencije sopstvenog naroda jasno ukazuje paniku HDZ-a jer diplomatija EU sve više u BiH pominje građane, a ne konstitutivne narode.

Faktičko stanje na terenu u kojem manjina zahvaljujući mehanizmima blokade nameće svoju volju  većinskom stanovništvu, posebno u F BiH se pokušava sakriti galamom o navodnom preglasavanju Hrvata iako je svakome jasno da već 10 godina bez njih nije mogla biti usvojena ni jedna važnija odluka. Ono što Čović neće da prizna je činjenica da je HDZ svojom politikom iz BiH otjerao više Hrvata nego što je to učinio rat. Zato je Čovićeva priča da bez Hrvata nema BiH u najmanju ruku degutantna jer ispada da su njegovi sunarodnici žrtve sulude politike razbijanja BiH po svaku cijenu.Sa tim ciljem u posljednje vrijeme se sve više stiče dojam da je Dodik postao veliki Hrvat. U RS-u jedan od najvećih jer je zajedno s Čovićem skoro "etnički očistio Hrvate" s tog prostora. Čović je već dokazao da mu je ćirilica domaće pismo.

Iza aktuelnih vlasti u BiH godinama ostaju pusta polja, livade i planine. Opijeni sopstvenom moći lideri zaboravljaju onu narodnu da će ta polja, livade i planine biti od onih koji na njima budu željeli orati zemlju i čuvati stoku. BiH će ipak biti, samo neće biti nas.

#BiH