SARAJEVO, (Patria) - Članovi Omladinskog kulturnog centra „Bosna Art“ iz Stjepan Polja kod Gračanice u ovom su mjestu treći putorganizirali natjecanje u spravljanju najbolje ćetenije. Riječ je o tradicionalnom slatkišu od šećera za čije spravljanje je, osim niske temerpatura, potrebna i velika umješnost kuhara. Odazvalo se 13 ekipa iz Lukavca, Brčko distrikta, Lukavca, Srebrenika, Modriče i drugih bh. gradova.
Uz dobro druženje, na trećoj ćetenijadi u Stjepan Polju, koja je i ove godine održana pod motom „Mladost i iskustvo“, natjecalo se 13 ekipa.
„Imamo dvije ekipe iz Brčkog, Srebrenika, Tinje, Lukavca, Modriče. Ostale ekipe su s područja Gračanice“, kaže Hafiza Mehanović, predsjednica OKC Bosna Art, Stjepan Polje, Gračanica.
„Dolaskom želimo da iskažemo zahvalnost organizatorima jer u ovo vrijeme organizovati ovakav događaj iziskuje mnogo truda i hrabrosti“, istakla je Adela Mulić, članica UG 4T iz Tarevaca kod Modriče, prenosi federalna.ba.
„Prelijepo nam je. Družimo se. Atmosfera je odlična. Nije hladno. Super!“, kaže Nazifa Mujkić, članica UG Donja Brka, Brčko distrikt.
U spravljanju ćetenije, tradicionalnog slatkiša koji se priprema zimi pri niskoj temepraturi, presudni su iskustvo i umješnost kuhara. Šta je tajna dobre ćetenije, pitali smo učesnike.
„Samo je bitno kako je razvući i potrefiti da nit bude što tanja, okus i način na koji se uprži brašno“, objašnjava Hasiba Omerović, predsjednica UŽ Plodovi zemlje Lukavica, Gračanica.
„Nekada možeš biti profesionalac, ali ne uspije. Sve je sreća. U svakom slučaju, pravimo dobru sreću pa da uspije“, dodaje Dina Nurković, predsjednica GKUD Lukavac.
Ovakvi događaji, tokom zime, upotpune kulturnu ponudu u gračaničkom kraju. Uz degustaciju ćetenije i dobro raspoloženje druženje je trajalo duboko u noć.