Članak

Bakalar jasan: Nema ustavnih ni zakonskih smetnji za Opće izbore 2022.

Naveo je i članove Izbornog zakona BiH koji jasno definiše datume u provođenju izbora te obavezu osiguranja finansijskih sredstava. 

SARAJEVO, (Patria) - Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BIH), oglasio se večeras na Twitteru, gdje je u svojoj objavi istakao da nema ustavnih i zakonskih smetnji za organizaciju općih izbora i provedbu izbornih rezultata nakon izbora 2022. godine. Ova objava dolazi nakon tvrdnji predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića koji je nakon fijaska u Neumu za HRT kazao "kako nema uslova za održavanje izbora jer su pojedine odredbe Izbornog zakona stavljene van snage". 

"Nema ustavnih i zakonskih smetnji za organizaciju općih izbora i provedbu izbornih rezultata nakon izbora 2022. Zakonski se trenutačno stanje ne može komparirati sa nemogućnošću provedbe izbora u Mostaru. Ostaje ustavna i zakonska diskriminacija i to je smetnja europskom putu BiH!", napisao je Bakalar u svom tweetu.

Naveo je i članove Izbornog zakona BiH koji jasno definiše datume u provođenju izbora te obavezu osiguranja finansijskih sredstava. 

On je također objavio i dokument CIK-a navodeći da je jačanje integriteta izbornog procesa dominantno prijedlog CIK BiH i to plod šestomjesečnog rada članova institucije mimo Interesorne radne grupe.

Podsjećamo, na sastancima u Neumu Čović je isticao kako je CIK nelegalna te je zatražio da je ubuduće bira Dom naroda PS BiH umjesto Predstavničkog. No, za predstavnike međunarodne zajednice i OSCE CIK BiH je jedina nadležna isntitucija za provođenje izbora za šta i ima mandat. 

 

#BiH