Članak

Arapović: Krećemo u donošenje zakona o žrtvama ratne torture

Federalni ministar pravde, na sastanku prošle sedmice iskazao je veliku spremnost da Ministarstvo pravde pokrene zakonodavni postupak

(Patria) - Već nekoliko mjeseci radi je na humanom i važnom zadatku, objavio je zastupnik Adis Arapović.

"Na poziv članova Saveza logoraša u BiH, u saradnji sa Savezom, kolega Amer Obradović parlamentarac i bivši logoraš, Muhamed Hadžić, bivši logoraš sa 650 dana provedenih u nekoliko logora, i moja malenkost obavili smo niz sastanaka i konsultacija, dobili stavove i prijedloge federalnih ministarstava pravde, te rada i socijalne politike, međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija koje se bave ovom ugroženom kategorijom, te konačno dobacili do zvanične Inicijative koja je danas ispred Saveza logoraša dostavljena Ministarstvu pravde Federacije BiH, a kojom se pokreće izrada i donošenje Zakona o zaštiti žrtava torture u Federaciji BiH.

Nevjerovatna je činjenica da su žrtve ratne torture, a primarno logoraši rijetka kategorija proistekla iz rata kojoj država nije omogućila nikakva specifična prava, podršku, pravno priznanje uskraćivanja osnovnih ljudskih prava, te barem simboličnu nadoknadu štete. Zbog hiljada ljudi koji su prošli ovaj oblik ratne torture, a koji ni do danas nisu dobili ni pravnu, ni neku drugu satisfakciju imamo moralnu i svaku drugu obavezu da ovo pitanje konačno razriješimo. Radni materijal Zakona već imamo", istakao je Arapović.

Federalni ministar pravde, na sastanku prošle sedmice iskazao je veliku spremnost da Ministarstvo pravde pokrene zakonodavni postupak, da formira mješovitu radnu grupu za pripremu Zakona uz učešće svih relevantnih strana, te da u kratkom roku Zakon bude spreman za parlamentarnu proceduru. Sada je na potezu Ministarstvo pravde i Vlada Federacije BiH, a svi kojih se ovaj Zakon tiče neka doprinesu koliko mogu.

#BiH