Članak

Ružnić moli OHR da nametne odluku o privremenom finansiranju USK

Predlaže i da zastupnici ne primaju plaće.

SARAJEVO, (Patria) - Skupština Unsko-sanskog kantona ni danas nije donijela odluku o privremenom finansiranju, što će značiti da su dovedene u pitanje plaće za mnoge budžetske korisnike, poput uposlenika u Ministarstvu unutrašnjih poslova i u obrazovanju. Protiv budžeta ponovo je glasala SDA. S obzirom da je sutra 1. februar, te da isplate iz budžeta nisu moguće, Vlada USK je danas održala sjednicu na kojoj je ovlastila premijera Mustafu Ružnića da uputi informaciju visokom predstavniku u BiH, koji je do sada ovakve situacije rješavao usvajanjem odluka o privremenom finansiranju ili o njihovom produžavanju.

Od visokog predstavnika je zatraženo da donese potrebne odluke. Od Odluka koje je dosad usvojio visoki predstavnik, izdvajamo Odluku o produženju privremenog financiranja Grada Mostara u 2009. godini, koja je produžena za čak 6 mjeseci, odnosno od 1. aprila do 30. septembra. Dakle, nakon što je istekla Odluka o privremenom finansiranju i nije se usvojio Budžet, visoki predstavnik je usvojio Odluku za narednih 6 mjeseci. Najzanimljivije u ovoj odluci je član koji navodi kako se ne mogu isplatiti naknade vijećnicima i političkim strankama.

Da li će zastupnici u narednim danima pronaći razumijevanje, zajednički jezik i usvojiti bitne odluke ili će USK biti kanton slučaj i primorati OHR na reakciju, ostaje da se vidi u narednim danima.

#BiH