Članak

Dritan Abazović na 'veselju' ekstremista u znak podrške Rusiji

Otkrili ga snimci na internetu.

SARAJEVO, (Patria) - Dok u Ukrajini bukti rat, Crna Gora i Srbija su jedine zemlje u Evropi, gdje se organizovala podrška Rusiji, a na jednom od tih događaja bio je Dritan Abazović, pregovori oko vlade se nastavljaju, iako Bulajić, koji se navodno sastaje sa ruskim obavještajcima, neće da sazove sjednicu.

Piše: Ljubomir Filipović/CdM

Dritanovo veselje

Nakon što su se po internetu pojavili snimci na kojima Dritan Abazović prisustvuje nacionalističkom piru ekstremističkih organizacija zajedno sa gradonačelnikom Budve i direktorom Morskog dobra na čelu stola, i nakon žestoke reakcije u zemlji i inostranstvu, oglasio se i sam vicepremijer da nam svima “objasni” da je to bilo humanitarno veče. Na snimku se sa otvaranja tačno vidi da se radi o slavi pravoslavnog bratstva “Stupovi”, ekstremističke klerikalne organizacije militarističkog tipa, koja je dio šire mreže takvih organizacija, a u koju ulaze i nikšićki “Tvrdoš”, “Sveti Pantelejmon” i “Miholjski zbor” iz Tivta, i niz manjih organizacija u drugim budvanskim gradovima. Sa njima su usko povezani i ruski “Noćni vukovi” i “Sorok Sorokov” čiji je koordinator za Crnu Goru, nekadašnji počasni konzul Ruske Federacije u Crnoj Gori, Boro Đukić.

Na skupu su se pjevale nacionalističke islamofobne pjesme, klicalo se Rusiji i Srbiji, a i sam Abazović je bio vrijeđan od strane prisutnih.

I tokom neuspjele blokade saobraćajnica od strane Fronta mogle su se sporadično vidjeti zastave Rusije i nepriznate Donjecke Narodne Republike,a na jučerašnjim litijama koje je organizovala Pravoslavna Crkva Srbije (SPC) u Podgorici, centralno mjesto iza srpskog mitropolita Joanikija II, zauzela je bijelo-crno-zlatna zastava imperijalne Rusije, koju danas koriste neonacističke ekstremne grupe u Rusiji.

Nastavak pregovora o vladi

Predsjednik Milo Đukanović organizovao je tokom prošle nedjelje i za vikend seriju razgovora o formiranju vlade. Prvo je razgovarao sa SDP i SD, i tu djeluje da SDP vrda oko podrške vladi. Da li zbog principa, ili zbog toga što su očekivali da će biti dio vlade, pa je SNP kategorički bio protiv, nakon čega ih je Dritan oduvao – to ne možemo znati. SNP, DF i Demokrate se nisu odazvale pozivu Đukanovića. Juče su se nastavili pregovori sa Urom i BS, nakon čega su prvo Konatar, a onda i Ibrahimović, rekli da su se stekli uslovi da Abazović bude premijer.

Ono što međutim ostaje veliki problem je opstrukcija i sabotaža od strane DF-a i Demokrata. Strahinja Bulajić odbija da zakaže sjednicu parlamenta. I Pobjeda i Vijesti su pisale sa velikim samopouzdanjem o tome da se Bulajić sastajao sa operativcima ruskog SVR-a (vanjska obavještajna služba), o čemu do danas ćute i ANB i Abazović. Bulajić je potvrdio da se sastajao sa nekim, samo za te sastanke tvrdi da su sastanci sa diplomatama i sa istoka i sa zapada, sa kojima se pojačano srijeće nakon izbora na funkciju.

Abazović je nakon druženja sa bajkerima i braćom iz bratstava, hitno otputovao u London. Zašto je tamo i što radi, i da li se vratio, nemamo pojma. Stojimo u mraku, i čekamo da se stvari riješe svuda sem u Crnoj Gori.

#Region