Članak

Aćimović: Ako Rusi zauzmu Zaporožje i Nikolajevo Ukrajina u mraku, a tamo putuje i bh. ekonomija

BiH zbog svog složenog uređenja, različitih političkih interesa, Ukrajini može pomoći prvenstveno na ljudskom nivou.

Piše: Ernad Metaj


Bivši počasni konzul Ukrajine u Austriji i karijerni diplomata iz BiH Draško Aćimović je otvoreno pozvao vlasti BiH da pomognu Ukrajincima, ali i svojim građanima. U ruskoj agresiji na Ukrajinu gube se ljudski životi, uništava se infrastruktura jedne zemlje, ali i vrši tektonski poremećaj na globalnom nivou.

-    Ukrajina je napadnuta vojno, ali je i ostatak svijeta u ratu. Ovo je prvi svjetski finansijsko – ekonomski rat sa još uvijek nesagledivim posljedicama. U tom pogledu vlasti BiH bi trebale poduzeti hitne mjere na zaštiti interesa građana BiH, ali i pokazati solidarnost prema ukrajinskom narodu koji prolazi najteže razdoblje u svojoj istoriji, za Patriju je rekao Aćimović.

BiH zbog svog složenog uređenja, različitih političkih interesa, Ukrajini može pomoći prvenstveno na ljudskom nivou. Prema riječima Aćimovića u Ukrajini djeca ostaju bez roditelja i BiH bi morala pokazati spremnost da učestvuje u njihovom zbrinjavanju. 

-    Ja imam puno prijatelja u Ukrajini i u stalnom sam kontaktu s njima. Kao čovjek teško proživljavam patnje, bol i neizvjesnost s kojim se susreću. Oni ni u najcrnjim scenarijima nisu očekivali da će do rata doći. Putinove namjere potcijenile su i strane diplomate u ovoj zemlji vjerujući da će biti dovoljno svoja diplomatsko – konzularna predstavništva premjestiti na zapad Ukrajine. Prevarili su se, kaže Aćimović.

Prema njegovom mišljenju bilo bi poželjno da se Ukrajina što prije primi u EU. Time bi se kako kaže stvorile pretpostavke da ova zemlja brzo bude priključena na evropski energetski sistem jer Ukrajinu čekaju još teži dani ako Rusi uspiju u namjeri da im oduzmu energetsku autonomnost.

-    Kako sam i najavio Rusija i Bjelorusija su 27. februara isključile Ukrajinu iz svog elektrosistema. Struje ima zahvaljujući ukrajinskim energetskim postrojenjima koja su na meti ruske invazije. Ako Rusi uspiju zauzeti Zaporožje i Nikolajevo gdje su velike nuklearne elektrane Ukrajina će ostati u mraku i u još težoj situaciji nego što je sada, smatra Aćimović.

Zbog ruske agresije na Ukrajinu nad BiH se nadvio ekonomski mrak, a njeni najveći neprijatelji mogu biti političari ukoliko podhitno ne poduzmu adekvatne mjere.

-    Najveća opasnost za BiH je vlast koja ne radi ništa. Na svjetskim berzama se vode neviđene borbe. Najnovije informacije kažu da je pšenica poskupila 5 posto, barel nafte je 103 dolara, a očekuje se rast na 115. Ranije sam pozivao vlasti u BiH da u vrijeme povoljnih cijena kupe zalihe kako bi mogli bez većih posljedica prebroditi nekoliko narednih mjeseci, ali ništa. Jedina nam je sreća što imamo Currency board bez kojeg bi euro vjerovatno sada vrijedio 20-ak maraka, kaže Aćimović.

Ranije su iz Energoinvesta najavili da je moguće i poskupljenje plina, a sve to govori da će cijene životnih namirnica u BiH i dalje rasti. Nama ostaje problem različitih političkih težnji koje bi podgrijane ruskom agresijom na Ukrajinu mogle BiH dodatno destabilizirati.

-    Jedina ispravna politika u ovom trenutku u BiH je da se ujedine sve snage kako bi se olakšao život građanima, kaže Aćimović.

#BiH