Članak

Crveni križ pokrenuo akciju: Pozivom na broj 17023 donirate 2 KM za ukrajinski narod

"Takođe izražavamo našu nadu za brzo rješavanje krizne situacuje", navodi se u saopćenju.

SARAJEVO, (Patria) - Društvo Crvenog krsta/križa BiH je dio Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca - najveće globalne humanitarne mreže i vodi se njenim osnovnim principima:
humanosti, nepristrasnosti, neutralnosti, nezavisnosti, dobrovoljnosti, jedinstva i univerzalnosti.

U skladu sa novonastalom situacijom koja je zadesila ugrožena područja, Društvo Crvenog krsta/križa BiH je prethodnih dana bilo u kontaktu sa Delegacijom klastera Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca za centralnu i jugoistočnu Evropu, kao i sa Sekretarijatom mreže društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca „Komšije pomažu prve“. Ukoliko se za tim ukaže potreba, Društvo Crvenog krsta/križa BiH će kao humanitarna organizacija pružiti interventnu pomoć svim ugroženim, pratiće situaciju i u narednim danima i opredijeliti se na koji način može pružiti podršku u sklopu globalnog apela Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca.

Društvo Crvenog krsta/križa BiH otvara humanitarni broj 17023, čijim pozivom se donira 2 KM na ime pomoći ugroženom stanovništvu.

"Izražavamo našu nadu za: • humano postupanje prema svim ljudskim bićima, • zaštitu najugroženijih - djece, žena, bolesnih i ranjenih, kao i novinara, medicinskog i humanitarnog osoblja, • sprečavanje ljudske patnje
Društvo Crvenog krsta/križa BiH se zalaže za poštovanje i primjenu normi Međunarodnog humanitarnog prava i ispunjavanje obaveza koje su države preuzele ratifikacijom Ženevskih konvencija iz 1949. i njihovih Dopunskih protokola. Takođe izražavamo našu nadu za brzo rješavanje krizne situacuje", navodi se u saopćenju.

#BiH