Članak

Srbija traži alternativu za nabavku nafte jer EU zabranjuje isporuku NIS -u

Mogu izdržati do tri mjeseca.

SARAJEVO, (Patria) - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je da se razrađuju varijante za slučaj prekida isporuka nafte Naftnoj industriji Srbije (NIS) putem Jadranskog naftovoda preko Hrvatske o ćemu je Patrija pisala.

Ministarstvo trenutno analizira moguće pravce snabdijevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju, navodi se u saopštenju.

Razmatraju se i raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata putem cjevovoda, željeznicom, cisternama i riječnim transportom, odnosno kroz luke.

Takođe se sagledavaju efekti promjena u načinu snabdijevanja na rad domaćih rafinerijskih kapaciteta, mogućnosti korištenja domaće nafte i povećanja rezervi nafte i derivata u skladištima, kako bi se što adekvatnije odgovorilo na mogući prekid isporuke Jadranskim naftovodom.

Biće sagledane sve mogućnosti da se snabdijevanje Jadranskim naftovodom produži uz preduzimanje mjera za stvaranje rezervi za premošćavanje mogućih poremećaja.

Transport sirove nafte u Srbiju obavlja se prije svega cjevovodnim putem, odnosno Jadranskim naftovodom koji povezuje luku Omišalj u Hrvatskoj sa transportnim sistemom “Transnafta”, odakle se otprema do rafinerija u Novom Sadu i Pančevu.

Jadranski naftovod, koji kroz Hrvatsku isporučuje sirovinu za Naftnu industriju Srbije, saopštio je da od 15. maja prekida isporuke na neodređeno vrijeme, odnosno do okončanja sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini. 

#Region