Članak

Bizarno: Kavalec napala Džaferovića i Komšića zbog požara, 'palikuća' Dodik pošteđen

Iako su Šefik Džaferović i Željko Komšić, kao i u svim ranijim prilikama dali saglasnost za angažman Oružanih snaga BiH, pretrpili su iste vrste kritika

(Patria) - Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, kako saznaje Patria, uputila je oštro intonirano pismo članovima Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, Željku Komšiću i Miloradu Dodiku, a povodom izostanka angažmana Oružanih snaga BiH na gašenju požara, za što je potrebna saglasnost sve trojice članova Predsjedništva BiH.

Iako su Šefik Džaferović i Željko Komšić, kao i u svim ranijim prilikama dali saglasnost za angažman Oružanih snaga BiH, pretrpili su iste vrste kritika kao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji iz potpuno neopravdanih i bezumnih motiva ne želi dati saglasnost za angažman OSBiH na gašenju požara.

Kavalec u pismu koje može poslužiti kao tipičan primjer licemjerja međunarodne zajednice relativizira odgovornost članova Predsjedništva BiH, i grubo prelazi preko činjenice da jedino član Predsjedništva BiH iz eniteta RS odbija dati saglasnost za angažman OS BiH na gašenju požara, čime direktno ugrožava živote ljudi, javnu i privatnu imovinu.

Naime, Kavalec u pismu ističe kako Misija izražava uznemirenost zbog nedjelovanja Predsjedništva Bosne i Hercegovine  u vezi sa davanjem ovlaštenja za korištenje Oružanih snaga BiH u svrhu borbe protiv šumskih požara u Hercegovini. U pismu se ne precizira ko je tačno izazvao pomenutu uznemirenost ambasadorice Kavelec, pa se stiče dojam da su tu uznemirenost jednako prouzrokovali i Džaferović i Komšić, kao i u svome bezumlju Milorad Dodik.

Kavalec napominje da je takva vrsta angažmana jedna od ključnih misija Oružanih snaga BiH. Takva civilno-vojna saradnja je funkcionisala djelotvorno u prošlosti, oslanjajući se na uspostavljenu praksu i dogovorene protokole - stoji u pismu.

Na kraju šefica Misije OSCE-a, kao da prvi put čuje za Bosnu i Hercegovinu izražava i sljedeći apel;

- Zbog toga apelujem na Predsjedništvo BiH da odigra svoju komandno-kontrolnu ulogu i time omogući pružanje neophodne pomoći lokalnim  zajednicama pogođenim razornim šumskim požarima, navodi se u pismu Kavalec.

Na kraju, šta reći, nego bizarno, cinično i nedostojno.

(A.Č.Z.)

#BiH