Članak

Predstavnički dom PS BiH o budžetu za 2021., ruskoj agresiji, Ukrajini, krizi u BHRT-u

Na dnevnom redu su i brojni sporazumi, te Prijedlog deklaracije o dobivanju kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji, predlagača zastupnika Nikole Lovrinovića od 7. 7. 2021. godine. 

SARAJEVO, (Patria) - 13. hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bit će održana danas s početkom u 12 sati. Na dnevnom redu je veliki broj tačaka, a među njima i sve tačke koje se odnose na drugi krug glasovanja za koje je u ovom mandatu Zastupničkog doma održan prvi, ali ne i drugi krug glasanja.

Među njima je i Prijedlog zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu čiji je predlagač Predsjedništvo BiH (zakon u drugom čitanju), kao i brojni amandmani. Podsjećamo, budžet institucija za 2021. godinu nikada nije usvojen. Posljednji usvojeni je onaj za 2020. godinu prema kojem se i predlažu odluke o privremenom finansiranju. 

Na dnevnom redu su i brojni sporazumi, te Prijedlog deklaracije o dobivanju kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji, predlagača zastupnika Nikole Lovrinovića od 7. 7. 2021. godine. 

Zastupnici će se izjasniti i o Zastupničkoj inicijativi Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru dostavi zakonsko rješenje kojim se uvodi obvezan liječnički pregled za izabrane i imenovane dužnosnike u institucijama Bosne i Hercegovine koji podrazumijeva posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obnašanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne tvari od 19. 10. 2021.

Među tačkama je i Prijedlog zaključka zastupnice Edite Đapo koji glasi: „Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH upućuje zahtjev svim zemljama i organizacijama, članicama Vijeća za provedbu mira, da hitno suspendiraju Rusku Federaciju iz ovoga tijela. Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu i kao takva ne može promicati i provoditi mir u Bosni i Hercegovini.“ od 4. 3. 2022., kao i Prijedlog zaključaka zastupnika Jasmina Emrića koji glase: 1. „Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH poziva Predsjedništvo BiH da hitno donese potrebne odluke radi pružanja humanitarne pomoći stanovništvu i državi Ukrajini. 2.Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da hitno osigura financijska sredstva, organizira i dostavi potrebnu humanitarnu, zdravstvenu ili drugu prijeko potrebnu pomoć stanovništvu i državi Ukrajini. 3.Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH poziva vlade obaju entiteta, kantonalne vlade, općine i gradove u Bosni i Hercegovini da, sukladno svojim mogućnostima, organiziraju i pruže humanitarnu pomoć stanovništvu i državi Ukrajini.“  od 4. 3. 2022.;

Na dnevnom redu je i Prijedlog zaključka zastupnice Borjane Krišto koji glasi: „Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržava Rezoluciju Europskog parlamenta od 1. ožujka 2022. o ruskoj agresiji na Ukrajinu (2022/2564(RSP)) i Rezoluciju Opće skupštine Ujedinjenih naroda o Ukrajini, te daje punu podršku institucijama Europske unije u njihovim aktivnostima odgovora na invaziju Ruske Federacije prema Ukrajini.“ od 4. 3. 2022.

Posljednja tačka je Informacija Upravnog odbora Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine o posljedicama finansijske blokade BHRT-a d 24. 3. 2022. sa prijedlogom zaključaka Kluba SDA. 

#BiH