Članak

Zelenski: Rusi se povlače iz okolice Kijeva zato što smo ih gurnuli

"Da, imamo proces pregovora, ali to su samo riječi, bez ičega konkretnog", rekao je Zelenski.

(Patria)- 36. je dan ruske agresije na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski u video obraćanju kazao je da su pregovori s Rusijom u toku, ali su to samo riječi.

"Da, imamo proces pregovora, ali to su samo riječi, bez ičega konkretnog", rekao je Zelenski.

Rekao je da "navodno povlačenje" ruskih vojnika iz Kijeva i Černihiva nije povlačenje već rezultat rada ukrajinske vojske.

“Postoje i druge riječi o navodnom povlačenju ruskih trupa iz Kijeva i Černihiva i smanjenju aktivnosti okupatora na tim područjima. Ovo nije povlačenje, ovo je rezultat rada naših branitelja koji su ih gurnuli natrag”, rekao je.

Dodao je da se ruske trupe koncentriraju u regiji Donbas i pripremaju za nove napade. Kazao je i da su Ukrajinci "spremni za ovo".

“Nećemo ništa dati i borit ćemo se za svaki metar naše zemlje", kazao je.

Pozvao je javnost da ne kritizira učinak ukrajinskih oružanih snaga.

"Ako neko misli da može naučiti našu vojsku kako se boriti i kako se suprotstavljati neprijatelju, najbolji način da to učini je da idete na bojno polje sami. Ne s kauča kod kuće ili sa sigurnog mjesta na koje ste pobjegli, već s pravih bojišta. Pokažite svoje sposobnosti u borbi. Ako niste spremni za to, nemojte ni učiti naše branitelje kako da rade svoj posao", rekao je.

Ukrajinski predsjednik rekao je da je imao jednosatni razgovor s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i zahvalio mu na dodatnih 500 miliona dolara pomoći Ukrajini.

Zelenski je rekao da je podrška SAD-a ključna za Ukrajinu.

"Ako se želimo zajedno boriti za slobodu onda tražimo od naših partnera da pomognu i ako se sami zaista borimo za slobodu i zaštitu demokracije, imamo sva prava zatražiti pomoć u ovom ključnom teškom trenutku. Trebaju nam tenkovi, ratni avioni, topništvo... Sloboda mora biti naoružana ništa gore od tiranije", kazao je.

6:00 - Rusko ministarstvo obrane objavilo je prekid vatre u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, kako bi se omogućila evakuacija civila. "Da bi ova humanitarna operacija uspjela, predlažemo da je provedemo uz izravno sudjelovanje Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice i Međunarodnog odbora Crvenog križa", navodi se u priopćenju ministarstva koje je citirala agencija France Press.

Humanitarni koridor od Mariupolja do Zaporožja, kroz lučki grad Berdjansk pod ruskom kontrolom, otvorit će se u 10:00 po lokalnom vremenu. Ukrajina nije komentirala tu objavu.

5:30 - Rusija i Ukrajina nastavit će svoje mirovne pregovore putem interneta 1. aprila, izvijestio je visoki ukrajinski dužnosnik u srijedu, nakon što je posljednji krug pregovora okončan u Turskoj.

Ukrajinski pregovarač David Arakhamia objavio je da je Ukrajina predložila da se susretnu čelnici tih dvaju zemalja, no da je Rusija odgovorila da je potrebno još raditi na nacrtu sporazuma.

Službeni Kremlj je u srijedu ocijenio da nije bilo "pomaka" u pregovorima zaraćenih strana u Istanbulu. Ta ocjena uslijedila je nakon ranije i optimističnije intonirane izjave glavnog ruskog pregovarača Vladimira Medinskog, koji je rekao da je Kijev pokazao volju da prihvati glavne ruske zahtjeve, uključujući odustajanje od članstva u NATO-u, no uz opasku da stajalište Moskve o Donbasu i Krimu ostaje nepromijenjeno.

#Svijet