Članak

Drama u Domu naroda: Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o budžetima prošao nakon reprize glasanja

Dok su čekali izjašnjenje Vlade FBiH o amandmanima na prva dva prijedloga.

SARAJEVO, (Patria) - Dom naroda Parlamenta FBiH okončao je raspravu o Prijedlogu budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, Prijedlogu Zakona o izvršavanju budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Dok su čekali izjašnjenje Vlade FBiH o amandmanima na prva dva prijedloga, delegati su glasali o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji nije dobio potrebnu većinu. 

Potom je Klub Hrvata zatražio pauzu, a nakon koje je isti Klub zatražio i pojedinačno glasanje. 

Nakon pojedinačnog glasanja Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine dobio je potrebnu podršku, 32 delegata su glasala za, protiv je bilo 14 a pet suzdržanih. 

Rasprava: 

"Opet ću da primjetim i upitam ima li svrhe davati amandmane, pa čak i ako Vlada kaže da su dobri, kako ćemo uskladiti obavezu usvajanja u identičnom tekstu s Predstavničkim domom, rekao je na početku rasprave o budžetu u Domu naroda delegat Damir Marjanović. 

"Vlada FBiH čvrsto odoljeva bilo kakvoj intenciji da za makar i za marku poveća izdvajanja za nauku i obrazovanje", dodao je. 

Alisa Hajdarević kazala je da za nju budžet nije prihvatljiv jer je odbijen amandman nje i nekoliko zastupnika u Predstavničkom domu za sredstva namijenjena Mostaru. 

Elmedin Konaković pitao je je li uvježbani nastup premijera Fadila Novalića finansiran iz budžeta za transparentnost rada Vlade FBiH. "Želim da mi pismeno dostavite kako ste birali agenciju i medije s kojima radite", poručio je Konaković. Optužio je Novalića da se služi marketinškim trikovima. 

"Čestitam HDZ-u, vi briljantno vodite svoje politike, a SDA vam udovoljava i ispunjava", dodaje Konaković. 

Damir Džeba i Alisa Hajdarević replicirali su jedno drugom kada je riječ o izgradnji hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, te o tome ima li potrebne dozvole za gradnju ili ne. Hajdarević tvrdi da u zoni u kojoj je predviđena gradnja ona je zapravo zabranjena ranijom odlukom Gradskog vijeća, dok je Džeba tvrdio da HNK ima sve potrebne dozvole za gradnju. 

Vibor Handžić kazao je u raspravi da je Nacrt budžeta u Domu naroda bio toliki šok da su ljudi željeli da ga dodirnu rukama jer nisu vjerovali da je budžet vraćen u redovnu proceduru. 

"Predlažem da taj nacrt izložite u Zemaljskom muzeju", poručio je Handžić.

Aner Žuljević kazao je da je u FBiH bilježen godišnji pad ekonomije, te da je naša država među najgorim ekonomijama u Evropi. 

"Niko više za svoja dva mandata nije uzeo više novca građana BiH i upropastio ga i to su podaci Ureda za reviziju", poručio je Žuljević. Cijene rastu, penzioneri su došli u situaciju da preskaču obrok da bi imali terapiju ili preskaču terapiju da bi imali obrok zbog inflacije, istakao je Žuljević. 

Delegat Senad Čeljo zatražio je nekoliko pojašnjenja vezanih za budžet, poput transfera za sanaciju zdravstvenih ustanova od značaja za FBiH, a drugo pitanje odnosi se na izgradnju tunela Hranjen, odnosno tehnika i dinamika izgradnje tog tunela. 

Jasmin Duvnjak kaže da su kroz budžet osigurana sredstva za putnu infrastrukturu, značajna podrška povratku, boračkoj populaciji kroz set zakona... "U svih 10 kantona i za sve općine i gradove osigurali smo sredstva za razvoj. Ono što ću istači tiče se jedne male sugestije, Klub delegata bošnjačkog naroda traži da Dom naroda zaduži Vladu FBiH da 10 miliona KM za općine i gradove rasporedi na način da se 5 miliona raspodijeli na sve općine i gradove, a preostalih 5 miliona na izrazito nerazvijene općine. Drugim zaključkom tražimo da se zaduži Vlada FBiH da obezbijedi pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva do stabilizacije inflacije i ekonomije", poručio je Duvnjak. 

Ivo Tadić upozorio je da bi do ponoći trebali usvojiti budžet jer bi ih mogli "optužiti za prvoaprilsku šalu i ne donošenje budžeta u zakonskom roku". 

"Klub Hrvata će podržati budžet i nadam se da ćemo ovo završiti u predviđenom roku", dodao je Tadić. 

#BiH