Članak

Mašić pita Vladu FBiH i Džindića: Zašto se smjenjuje direktorica Ginexa?

Da se žele zaustaviti planovi uprave. Pozivam vladu, resornog ministra, da izađu i saopće da li je ovo istina – pitao je Mašić.

(Patria) - Damir Mašić, šef Kluba zastupnika SDP BiH u PD Parlamenta FBiH, postavio je danas zastupničko pitanje vezano za stanje u firmi Ginex iz Goražda.

– Imam pitanje za Vladu Federacije BiH, a radi se o firmi Unis Ginex iz Goraža čiji rukovodioci organizacionih jedinica i predstavnici sindikata 25. aprila saznaju da će se na sutrašnjoj sjednici Vlade FBiH razmatrati smjena direktora uz nepoznate razloge koji bi doveli do toga. Rukovodici organizacionih jedinica i sindikalne organizacije u ime 706 zaposlenika traže od Vlade FBiH da prije odluke o smjeni direktora obrazlože razloge.

Činjenica je da Unix Gineks u 2021. zabilježio najveće rezultate povećavajući obim za 53,1 posto u odosu na 2020. godinu. Radi se o proizvođaču inicijanih kapisli municije za malo oružje u svijetu i ključni je strateški partner najvećim proizvođačima municije u više od 40 zemalja svijeta, EU-a, a pogotovo u SAD-u – kazao je zastupnik Mašić. 

– Imajući u vidu ove informacije uz muk Vlade FBiH, ljudi iskazuju sumnju da je povod za smjenu iskorištavanje trenutne tržišne pozicije kako bi se proizvodnja najtraženijih proizvoda na svijetu, inicijalne kapisle za municiju za malo oružje, preusmjerila na druge kupce koji bi preprodavali tu robu i stjecali ekstra profit.

Također, sumnja se kako se želi iskoristiti akumulirana dobit društva sa finansiranje sumnjivih projekata, kako bi se deseci miliona KM sa razvojnih neophodnih projekata preusmjerili na projekte koji nisu povezani sa osnovnom djelatnošću. Da se žele zaustaviti planovi uprave. Pozivam vladu, resornog ministra, da izađu i saopće da li je ovo istina – pitao je Mašić.

#BiH