Članak

Biden će tražiti od Kongresa dodatne 33 milijarde dolara pomoći za Ukrajinu

Bajdenov prijedlog ukazuje na dugoročnu američku posvećenost sprječavanju pokušaja ruskog predsjednika Vladimira Putina da proširi kontrolu nad ukrajinskom teritorijom.

Predsjednik SAD Joe Biden će zatražiti od Kongresa dodatne 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini za odbranu od ruske invazije, izjavila su danas dva neimenovana zvaničnika američke administracije.

Najnoviji Bidenov prijedlog uključuje više od 20 milijardi dolara u vojnoj pomoći Ukrajini i za jačanje odbrane obližnjih zemalja, 8,5 milijardi dolara ekonomske pomoći vladi u Kijevu i tri milijarde za hranu i humanitarne programe za pomoć civilima i ostalu potrošnju, rekli su zvaničnici. Novi prijedlog bi bio više nego dvostruko veći u odnosu na prvobitni paket od 13,6 milijardi dolara odbrambene i ekonomske pomoći Ukrajini i zapadnim saveznicima, koji je Kongres usvojio u martu, a sada je gotovo iscrpljen.

Bidenov prijedlog ukazuje na dugoročnu američku posvećenost sprječavanju pokušaja ruskog predsjednika Vladimira Putina da proširi kontrolu nad ukrajinskom teritorijom.

Zahtjev Kongresu dolazi u vrijeme zaoštravanja sukoba u istočnim i južnim dijelovima Ukrajine i rasta međunarodnih tenzija posle ovonedeljne odluke Rusije da obustavi isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj.

#Svijet