Članak

Rusi gađali Kijev tokom posjete generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa

Gutteres je jučer boravio u Moskvi gdje je Vladimira Putina i Sergeja Lavrova pozvao na hitni prekid vatre i okončanje rata. 

(Patria) - Rusija je granatirala Kijev krstarećim projektilima baš kada je u prijestolnici Ukrajine boravio generalni sekretar UN-a Antonio Guterres i bugarski premijer Kiril Petkov, objavio je šef ukrajinske diplomatije Dmytro Kuleba.

"Ovim gnusnim činom varvarstva Rusija još jednom pokazuje svoj odnos prema Ukrajini, Evropi i svijetu", naveo je na Twitteru. 

Gutteres je jučer boravio u Moskvi gdje je Vladimira Putina i Sergeja Lavrova pozvao na hitni prekid vatre i okončanje rata. 

Danas je posjetio Buču, grad u kojem su otkrivene masovne grobnice ubijenih civila. 

Nakon što je završio sastanak između Zelenskog i Guterresa, ukrajinski predsjednik kazao je da smatra da su mogući uspješni dogovori povodom deblokade tvornice Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju.

Guterres je kazao novinarima da je razgovor bio intenzivan i će uraditi što je moguće kako bi evakuacija civila iz Mariupolja postala stvarnost.

Jedna od središnjih tema razgovora bilo je kršenje ljudskih prava i običaja ratovanja od strane ruske vojske.

"Vjerujem i uvjeren sam, poput članova porodice ljudi koji su zatočeni u Azovstalu, da ćemo u saradnji sa generalnim sekretarom uspjeti pronaći rješenje i doći do uspješnih rezultata", izjavio je na pres konferenciji Zelenski.

#Svijet